Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Protesten tegen kap Duitse Hambacher bos verharden

2 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Wintereik_jan.j.bos.jpg

© Fotograaf: jan.j.bos

In het Hambacher bos, tussen Keulen en Aken, verzetten actievoerders zich fel tegen plannen van energieconcern RWE om het woud grotendeels te rooien om er bruinkool te winnen. De Duitse politie begon in september met het ontruimen van het bos waar actievoerders onder meer boomhutten hebben gebouwd.

Boels trekt zich terug

In de nacht van zondag op maandag werd er brand gesticht in de Duitse hoofdvestiging van Boels Rental. Het Nederlandse bedrijf Boels Rental haalt nu per direct zijn machines terug uit het Duitse Hambacher bos. Het bedrijf neemt deze beslissing omdat ze vinden dat de veiligheid van het personeel in het geding is. Volgens hen werden de afgelopen tijd ook gebouwen beklad en machines beschadigd en was er sprake van bedreigingen aan het adres van Boels-werknemers.
Voorman Peter Polder van milieu-actiegroep GroenFront reageert geschrokken op de brandstichting bij een Duitse vestiging van Boels Rental. GroenFront had eerder opgeroepen tot een boycot van Boels, maar staan ze totaal niet achter de bedreigingen.

Ontruimingen en protesten gaan door

De Duitse politie heeft naar eigen zeggen alle boomhutten van activisten ontmanteld in het uit het 12.000 jaar oude bos bij Hambach. Energiebedrijf RWE treft nu verdere voorbereidingen voor de omstreden winning van bruinkool in het woud. Een woordvoerder van het bedrijf zei dat niet zal worden toegestaan dat activisten het gebied opnieuw bezetten. 
Op 6 oktober is er een grote demonstratie bij het Hambacher bos gepland, georganiseerd door onder andere Greenpeace en andere grote Duitse milieuorganisaties.
Bron: ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.