Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Protesten tegen bruinkoolwinning gestopt

29 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Bruinkoolmijn

© Bruinkoolafgraving in Rheinbraun, Duitsland. Bron: nedu503 - Pixabay

Milieuactivisten hebben zondag een protestactie tegen bruinkoolwinning bij het Duitse Hambach beëindigd. Tijdens de protesten bezetten duizenden actievoerders, onder wie 140 Nederlanders, onder meer een spoorlijn van energiereus RWE.

Transport van bruinkool

Het spoor wordt gebruikt voor het transport van bruinkool van de bruinkoolgroeve naar elektriciteitscentrales. De actievoerders slaagden er ook in een grote graafmachine stil te leggen. Op zaterdag probeerden 250 activisten de groeve binnen te dringen, maar de politie voorkwam dat met onder meer pepperspray en wapenstokken.
Pas op zondagmiddag werden de laatste activisten door de politie van het spoor gehaald. Volgens een woordvoerster van de betogers werd daarbij “het nodige geweld” gebruikt. “We zijn blij dat we de afgelopen 24 uur het spoor bezet hebben kunnen houden, het was een geslaagde actie. Lokaal en internationaal hebben we hiermee de urgentie van onze boodschap kunnen benadrukken.”

Fossiele brandstoffen

De activisten protesteerden tegen de milieuvervuiling die fossiele brandstoffen veroorzaken en tegen de schade die winning van bruinkool aanricht in het landschap. Volgens de actievoerders is de Hambach-bruinkoolmijn, met een oppervlakte van tachtig vierkante kilometer, de grootste kolenmijn van Europa.
Bron: ANP

Meer over:

,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.