Vroege Vogels

Protesten bij experimenten apencentrum Rijswijk

  •  
16-05-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
resusapen_wiki
In het apencentrum in Rijswijk, het Biomedical Primate Research Center (BPRC), vinden experimenten met dieren plaats. Animal Rights meldt dat zij deze experimenten gruwelijk vinden, op basis van publicaties van onderzoekers van het centrum. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie worden resusapen en penseelapen blind en verlamd gemaakt voor onderzoek naar multiple sclerose.

“Gruwelijke experimenten”

De dierproeven duren weken tot maandenlang. ,,Zo worden bij de dieren op verschillende plekken in de rug stoffen ingespoten die de ziekte nabootsen. De dierproefnemers observeren daarna hoe snel de apen ziek worden. De dieren raken verlamd, blind, apathisch en vermageren sterk. Na een lange lijdensweg krijgen de apen een dodelijke injectie'', aldus Animal Rights.

“Voorloper op dierenwelzijn”

Het BPRC laat in een reactie weten dat de wijze waarop onderzoek plaatsvindt “sterk verfijnd” is, waardoor dieren veel minder ongerief beleven. “Als de dieren ongerief ondervinden dan worden pijnstillers gegeven en bij ernstig ongerief wordt het dier opgeofferd, geheel volgens de wetgeving”, aldus het apencentrum. De organisatie wijst er ook op dat het centrum regelmatig en onaangekondigd wordt gecontroleerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). ,,Het BPRC voert een transparant beleid en is een voorloper op het gebied van dierenwelzijn'', stelt het onderzoeksinstituut.

Wat is Multiple sclerose

Multiple sclerose (MS) is een chronische aandoening van het centrale zenuwstelsel. De gevolgen van MS zijn zeer ernstig en resulteren in verlammingsverschijnselen bij de patiënt. De oorzaak van MS is nog onduidelijk, maar een auto-immuunziekte lijkt het meest waarschijnlijk. De ziekte MS is vooralsnog niet te genezen.
BPRC is, met zo'n 1500 apen, het grootste apentestcentrum van Europa. Dierenwelzijnsorganisaties voeren zaterdag actie bij de ingang van het apencentrum.
Bron: ANP

Meer over:

apencentrum, apen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.