Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Protesten bij een slachthuis voor klaveren

13 sep 2021
  •  
leestijd 2 minuten
kalf_CeesJM.jpg

© Fotograaf: CeesJM

Dierenactivisten hebben zondagavond laat een slachthuis in Apeldoorn bezet. Volgens de politie blokkeerden zo'n 84 actievoerders het gebouw van kalfsvleesproducent Ekro. Een deel van hen had zich vastgeketend. Agenten en de mobiele eenheid hebben de activisten, die allen woonachtig zijn in het buitenland (Frankrijk, Duitsland, België, Italië) aangehouden. "De mensen zijn een voor een losgemaakt en naar het politiebureau gebracht met behulp van twee bussen", aldus de politie.

De betogers eisten sluiting van alle slachthuizen en streven naar "een overschakeling op een op planten gebaseerd voedselsysteem". Een woordvoerder van het Nederlandse familiebedrijf VanDrie Group, waar de slachterij onder valt, noemt de actie "ongehoord, onbeschoft en totaal misdadig". "De activisten hadden zich in productieruimten vastgeketend. Door adequaat politieoptreden zijn in de vroege ochtend alle activisten ordentelijk uit het bedrijf verwijderd en gearresteerd", aldus het vleesbedrijf in een eigen verklaring. Ekro heeft aangifte gedaan.

Dierenleed in slachterijen

Het slachthuis van Ekro is volgens Animal Rights de afgelopen jaren internationaal in opspraak geraakt wegens "hard dierenleed in verschillende slachthuizen in België en Nederland". De stichting Animal Rights zegt niet betrokken te zijn bij de bezettingsactie in Apeldoorn.

Wel heeft de stichting gereageerd op de actie die grotendeels in de nacht van zondag op maandag plaatsvond. "De VanDrie Group wil de activisten voor de rechter dagen en doet aangifte tegen alle 82 activisten. Aangifte doen tegen activisten en de schade op hen persoonlijk gaan verhalen is een poging om hen het zwijgen op te leggen, maar acties voor de dieren zullen blijven doorgaan in welke vorm van ook."

Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Populair bij BNNVARA