Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Protestbos wordt recreatiegebied

  •  
11-07-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_123051.jpg
Tussen de Maassluissedijk in Vlaardingen en de spoorlijn Rotterdam-Hoek van Holland wordt binnenkort 5.600 vierkante meter bos gekapt. Voor de aanleg van een fietspad, ruiterpad, wandelpaden en ecologische poelen moeten 460 bomen wijken.
De voorgenomen bomenkap zal nauwelijks stof doen opwaaien. Alle denkbare instanties hebben het herinrichtingsplan van de reconstructiecommissie Midden-Delfland bekeken, ook de Stichting Groeiend Verzet, die ooit het initiatief nam tot de 'illegale' aanplant van het bos. Alles gaat volgens de regels, want het ooit uit een massaal protest gegroeide 'volksbos' wordt tegenwoordig uiterst serieus genomen.
Achtduizend mensen waren er op de been, op die druilerige zaterdagochtend in december 1992. Een menigte boze Maassluizers, Vlaardingers en van elders toegestroomde sympathisanten. Opgepord door de Stichting Groeiend Verzet protesteerden ze tegen een onzalig plan: een puinstortplaats in het Lickebaertgebied. Als uiting van boosheid werden er 17.000 boompjes geplant. Zo ontstond in één dag het twintig hectare grote 'Volksbos'.
Nog een gedenkwaardig moment uit de nog geen veertien jaar oude historie van het protestbos: het plan van twee jaar terug om op de plek van het bos een kasteel te bouwen en er een hippisch centrum aan te leggen. Opnieuw commotie alom. Maar de natuur bleek zich van alle heisa niets te hebben aangetrokken; steeds meer soorten moerasvogels hadden in het 'volksbos' de rietputten ontdekt.
Dat deden ook de ANWB, vereniging Natuurmonumenten en veldbiologen van de KNVV Waterweg Noord. Het doldwaze kasteelplan ging de prullenbak in, alle partijen sloegen de handen ineen en er werd een Inrichtings- en beheersvisie Volksbos en Rietputten ontwikkeld, dat twee jaar geleden door de reconstructiecommissie Midden-Delfland werd overgenomen. Die plannen zullen nu dan worden uitgevoerd. Zodra de kapvergunning voor een deel van het bos is verleend, verandert het protestbos van weleer in een trekpleister voor recreanten.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.