Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Protestbos wordt recreatiegebied

  •  
11-07-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_123051.jpg
Tussen de Maassluissedijk in Vlaardingen en de spoorlijn Rotterdam-Hoek van Holland wordt binnenkort 5.600 vierkante meter bos gekapt. Voor de aanleg van een fietspad, ruiterpad, wandelpaden en ecologische poelen moeten 460 bomen wijken.
De voorgenomen bomenkap zal nauwelijks stof doen opwaaien. Alle denkbare instanties hebben het herinrichtingsplan van de reconstructiecommissie Midden-Delfland bekeken, ook de Stichting Groeiend Verzet, die ooit het initiatief nam tot de 'illegale' aanplant van het bos. Alles gaat volgens de regels, want het ooit uit een massaal protest gegroeide 'volksbos' wordt tegenwoordig uiterst serieus genomen.
Achtduizend mensen waren er op de been, op die druilerige zaterdagochtend in december 1992. Een menigte boze Maassluizers, Vlaardingers en van elders toegestroomde sympathisanten. Opgepord door de Stichting Groeiend Verzet protesteerden ze tegen een onzalig plan: een puinstortplaats in het Lickebaertgebied. Als uiting van boosheid werden er 17.000 boompjes geplant. Zo ontstond in één dag het twintig hectare grote 'Volksbos'.
Nog een gedenkwaardig moment uit de nog geen veertien jaar oude historie van het protestbos: het plan van twee jaar terug om op de plek van het bos een kasteel te bouwen en er een hippisch centrum aan te leggen. Opnieuw commotie alom. Maar de natuur bleek zich van alle heisa niets te hebben aangetrokken; steeds meer soorten moerasvogels hadden in het 'volksbos' de rietputten ontdekt.
Dat deden ook de ANWB, vereniging Natuurmonumenten en veldbiologen van de KNVV Waterweg Noord. Het doldwaze kasteelplan ging de prullenbak in, alle partijen sloegen de handen ineen en er werd een Inrichtings- en beheersvisie Volksbos en Rietputten ontwikkeld, dat twee jaar geleden door de reconstructiecommissie Midden-Delfland werd overgenomen. Die plannen zullen nu dan worden uitgevoerd. Zodra de kapvergunning voor een deel van het bos is verleend, verandert het protestbos van weleer in een trekpleister voor recreanten.

Meer over:

nieuws - natuur,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.