Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

ProRail houdt dieren op afstand met geurbarrière

2 aug 2018
  •  
leestijd 2 minuten
trein-starling.jpg

© Fotograaf: starling

Om herten en reeën uit de buurt van de rails te houden heeft spoorbeheerder ProRail geurbarrières geplaatst rondom het spoor. Speciale geurpalen verspreiden een onaangename stank waardoor het wild niet langs het spoor blijft rondhangen met de kans om aangereden te worden maar er sneller vandoor gaat.

Experiment

Bij wijze van proef heeft ProRail in eerste instantie geurpalen geplaatst op zeven locaties. De eerste resultaten van de proef langs het spoor bij Lochem zijn positief. "Ja, het aantal aanrijdingen tussen dieren en treinen is er nu nihil", zegt een woordvoerder van ProRail. Minder aanrijdingen betekent minder dode dieren en minder vertraging. ProRail experimenteert al langer met geuren langs het spoor om allerlei dieren op afstand te houden. Zo doet ProRail ook een proef met een brandlucht-geur om konijnen bij de rails vandaan te houden. Vorig jaar liepen 4861 treinen vertraging op door 1895 aanrijdingen en andere incidenten met dieren.

Purschuim met geur

De geurbarrière bij Lochem is begin 2017 geplaatst. Over een lengte van 750 meter staan aan weerszijden van het spoor houten paaltjes met daar bovenop een dot biologisch purschuim. Het schuim is ingespoten met een geurmiddel dat dieren wegjaagt. Om de zoveel tijd wordt dat herhaald.
Herten en reeën hebben de neiging zich als hangjongeren te gedragen en langs het spoor te blijven grazen. "Treinen zijn steeds stiller. De dieren horen ze niet meer aankomen, maar als ze eenmaal passeren schrikt het wild toch en springt het over het spoor met alle gevolgen van dien", legt de zegsman uit.
Op welke andere plekken ProRail een geurbarrière heeft opgeworpen wil ProRail niet zeggen. In het najaar verwacht ProRail te kunnen besluiten of de proef wordt omgezet in een definitieve maatregel.
Bron: ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.