Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Projecten Ruimte voor de Rivier van start

  •  
08-11-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_150069.jpg

© rivier

De dijkverlegging bij Westenholte en de uiterwaardvergraving van de Scheller- en Oldeneler buitenwaarden, beide langs de IJssel bij Zwolle, kunnen van start gaan. Staatssecretaris Melanie Schultz van Haegen van Verkeer en Waterstaat heeft hierover vandaag overeenkomsten getekend met de provincie Overijssel en de gemeente Zwolle. Binnenkort vindt ook de ondertekening van het projectbesluit voor de ontpoldering van de Noordwaard plaats.
De drie projecten in het kort
Langs de IJssel tussen Deventer en Zwolle moet in 2015 bij hoog water een daling van de waterstand zijn bereikt van circa 50 centimeter. De dijkverlegging Westenholte en de vergraving van de Scheller en Oldeneler buitenwaarden dragen hier voor een belangrijk deel aan bij. Met de dijkverlegging bij Westenholte wordt een wens van de regio vervuld. De dijkverlegging sluit goed aan op het natuurontwikkelingsproject Vreugderijkerwaard en op het initiatief om hier een nieuw landgoed te ontwikkelen. De startnotitie over de dijkverlegging ligt vanaf vrijdag 11 november in het provinciehuis en het gemeentehuis te Zwolle ter inzage. Op 23 november organiseert de provincie een informatieavond over de startnotitie. De vergraving van de Scheller- en Oldeneler buitenwaarden wordt gecombineerd met waterwinning en geeft invulling aan de vastgestelde ontwikkelingsvisie voor dat gebied. Ook hier wil de regio snel aan de slag en zal naar verwachting in december de startnotitie ter inzage leggen en een informatiebijeenkomst organiseren.
De ontpoldering van de Noordwaard levert een aanzienlijke daling van de waterstand op voor de Merwede. Bij Werkendam gaat het om circa 60 centimeter waterstandverlaging en stroomopwaarts bij Gorinchem om circa 30 centimeter.
Ruimte voor de Rivier
Met het project Ruimte voor de Rivier geeft het kabinet invulling aan een nieuwe aanpak van hoogwaterbescherming, waarbij de rivieren meer ruimte krijgen. De maatregelen moeten bijdragen aan een veilig rivierengebied met een goede balans tussen landbouw, natuur en stedelijkheid. De vertrekpunten hiervoor worden vastgelegd in een Planologische Kernbeslissing, waarvan het ontwerp (deel 1) voor de zomer is verschenen en in de inspraak is gebracht. Naar verwachting zal staatssecretaris Schultz in december 2005 de Planologische Kernbeslissing (deel 3) aan de Tweede Kamer aanbieden.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.