Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Proef voor veilige moestuinen rond vervuilde omgeving Chemours

  •    •  
03-07-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
Moestuin

© Pixabay

De gemeenten Sliedrecht, Dordrecht, Molenlanden en Papendrecht beginnen op drie locaties een proef om moestuinen rond de fabrieken van Chemours weer veilig te maken. Het is de bedoeling dat groente en fruit uit de moestuinen weer gezond en eetbaar worden. Chemours betaalt de proef.

Veel moestuinen rond Chemours zijn vervuild met PFAS-stoffen, zoals PFOA en GenX, doordat Chemours die stoffen jarenlang uitstootte. Momenteel is het niet veilig om groente en fruit uit die moestuinen te eten.

Moestuinen weer veilig en schoon maken

De resultaten uit de proef worden meegenomen in het verdere proces om moestuinen in de vier gemeenten weer veilig en schoon te maken. Het gaat om honderden moestuinen, zowel ven particulieren als van verenigingen. Vanaf volgend jaar komt daar meer informatie over naar buiten, melden de vier gemeenten.

Herstel omgeving rond Chemours

De proef is onderdeel van een intentieverklaring die de vier gemeenten en Chemours hebben ondertekend. Het is ook de bedoeling dat er een plan komt om de recreatieplas Merwelanden weer veilig te maken voor zwemmers. Daar zijn de concentraties PFAS nu nog te hoog.

Die verklaring stelden de partijen op na gesprekken over manieren om de omgeving weer schoon te maken. De volgende stap is volgens hen een definitieve overeenkomst sluiten over het herstel van de omgeving.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.