Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Proef met zeegras in Waddenzee succesvol

  •  
20-12-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
zeegras_07.jpg
De proef om zeegras weer te laten groeien in de Waddenzee, is tot nu toe succesvol. Het experiment waarbij 2 jaar geleden zaden werden uitgezet, kan ertoe leiden dat de plant blijvend terugkeert, meldde de provincie Friesland vrijdag. Zeegras is een belangrijke graadmeter voor de ecologische toestand van de Waddenzee.
Onder meer door een schimmelziekte verdwenen de lange groene slierten in de jaren 30 van de vorige eeuw uit de Waddenzee. Dat gebeurde ook in het Duitse en Deense deel. Daar is de plant de laatste jaren op natuurlijke wijze teruggekeerd, maar niet in Nederland.
In het najaar van 2011 is 3 hectare aan zeegras ingezaaid ten zuiden van Schiermonnikoog, bij het Uithuizerwad aan de Groningse kust en bij Balgzand bij Den Helder. De resultaten zijn volgens het Waddenfonds hoopgevend en een reden om het herstelproject nu grootschaliger aan te pakken. Het fonds stelt extra geld beschikbaar om het experiment uit te breiden.
De plant is ook van belang in de strijd tegen het stijgende zeewater. Het zeegras vormt een natuurlijke buffer waardoor de wadplaten voor de kust minder snel afkalven.
Begin vorige eeuw waren in de Waddenzee duizenden hectares zeegras, nu nog hooguit 150. De plant was indertijd van groot economisch belang. Veel bewoners rond de toenmalige Zuiderzee verdienden hun brood met het oogsten en verwerken van wier. Het werd onder meer gebruikt als bouwmateriaal voor dijken en als vulling in matrassen en kussens.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor