Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Proef met trein op plantaardige diesel in Achterhoek

  •  
15-08-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
87 keer bekeken
  •  
arnhem

Shot van Arnhem

In Gelderland wordt deze maand geëxperimenteerd met het laten rijden van treinen op plantaardige diesel, meldt de provincie. Een treinstel van Arriva rijdt vanaf deze week tot 25 augustus op zogenoemde Hydrotreated Vegetable Oil. De provincie wil graag weten wat de effecten op de natuur zijn van een extra treindienst tussen Arnhem en de Achterhoek, de zogenoemde RegioExpres.

Nieuwe treindienst

Die nieuwe treindienst moet reizigers direct van Arnhem naar Doetinchem brengen, zonder tussenstops. Vanaf Doetinchem rijdt de trein vervolgens verder als stoptrein naar Winterswijk. De RegioExpres moet reizigers tussen Arnhem en de Achterhoek 13 minuten tijdwinst opleveren. De extra trein zal op z'n vroegst in 2027 gaan rijden.

Effecten op kwetsbare natuur 

Op basis van de proef wordt bekeken wat de effecten van de extra treindienst zullen zijn op kwetsbare natuurgebieden in de omgeving. De stikstof- en CO-uitstoot van plantaardige en gewone diesel wordt met elkaar vergeleken om te bepalen waar de trein het beste op kan gaan rijden.

Bron: ANP 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.