Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Proef met geluidsscherm van levend bamboe

  •  
02-10-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
50 keer bekeken
  •  
ffa5f4a193.jpg
Langs de Schagerweg in de Noord-Hollandse gemeente Langedijk groeit sinds vrijdag een geluidsscherm van levend bamboe. De zes meter brede bamboestrook is aangeplant over een lengte van 150 meter. Het is voor het eerste dat hiermee wordt proefgedraaid langs een openbare weg.
Duurzaam alternatief?
De initiatiefnemers zijn de provincie Noord-Holland, Rijkswaterstaat, de Stadsregio Amsterdam en de gemeente Amsterdam. Ze willen de komende jaren nagaan of een bamboescherm een verantwoord, duurzaam en voordelig alternatief is voor reguliere geluidsschermen langs de snelwegen.
Geluid geabsorbeerd
Het oorspronkelijke idee is vier jaar geleden gelanceerd door het ingenieursbureau van de gemeente Amsterdam (IBA). Het levende plantenmateriaal absorbeert geluid, terwijl een gewoon scherm het vooral weerkaatst.
Het bamboe heeft zo'n 1,5 tot twee jaar nodig om de gewenste hoogte van 4 tot 5 meter te bereiken.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.