Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.35 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Dierenwelzijn, milieu, klimaat en natuur in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.

VOLG ONS

Vroege Vogels

Proef met ganzen verjagen mislukt

9 apr 2019
  •  
leestijd 2 minuten
grauwe gans ikjelle

© grauwe gans, foto: ikjelle

Een experiment om ganzen op boerenakkers te laten verjagen door vrijwilligers, is mislukt. Voor de proef van de provincie Zuid-Holland, de Dierenbescherming en boerenorganisatie LTO meldden zich te weinig vrijwilligers aan, aldus de Dierenbescherming woensdag.

Diervriendelijk alternatief

De proef zou plaatshebben in de Zuid-Hollandse Hoeksche Waard. De Dierenbescherming was enthousiast over het “diervriendelijke alternatief voor het afschieten van vele honderden ganzen”. “Maar op onze oproep voor vrijwilligers kwamen maar vijf aanmeldingen. Aangezien je de vogels wekenlang elke dag moet verjagen, was dat aantal te weinig om effectief te zijn”, zegt Carmen Silos van de dierenorganisatie. Silos denkt dat de Hoeksche Waard te afgelegen is om voldoende deelnemers te krijgen. “We doen graag mee aan een nieuw experiment volgend jaar in een wat dichterbevolkt gebied.” De Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging, die de jagers levert voor het afschieten van ganzen, spreekt van “een flop”. Een plaatselijke jager was de enige die 48 keer kwam opdagen om ganzen te laten schrikken, aldus de vereniging.

Reactie vrijwilligers

In een reactie laat de vrijwilligers weten dat het mislukken van de verjaagproef niet aan de bereidheid van de vrijwilligers heeft gelegen. De vrijwilligers waren bereid om op de ingeroosterde tijden zich aan hun taak te wijden. “Wij hebben er juist alles aan gedaan om de pilot een kans te geven, om in elk geval te beginnen met het verjagen van de ganzen en gegevens hierover te verzamelen. Wij hadden zelfs de indruk dat wij de énigen waren die zich in wilden zetten, want er kwam gewoon geen reactie op onze voorstellen en suggesties”, aldus Selina Prein, vrijwilligster ganzen verjaagproject.
Uiteindelijk is het project mislukt door meerdere factoren. De vrijwilligers hopen dat dit project, waarbij op een diervriendelijke wijze het ganzenprobleem aangepakt wordt, op een later tijdstip, wellicht op een andere locatie en onder betere omstandigheden, alsnog van de grond kan komen.
Bron: ANP

Tags:

ganzen

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

Sfeerbeeld BNNVARA programma's