Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuw TV-seizoen start april 2022npo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

'Producenten verslaafd aan wegwerpplastic'

23 okt 2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
plastic water pixabay
Levensmiddelenproducenten zijn verslaafd aan wegwerpplastic. Plannen om de groeiende productie ervan een halt toe te roepen, zijn er niet en ook zijn ze er niet transparant over. Dat meldt Greenpeace International, die elf grote producenten bevroeg naar hun gebruik van plastic, hun beleid en ambitie.

‘Radicaal minderen’

Geen van de ondervraagde bedrijven heeft beleid of plannen om iets te doen aan de groeiende productie van wegwerpplastic. “In het huidige productietempo verviervoudigt de hoeveelheid wegwerpplastic tot 2050. We kunnen daar niet tegenop recyclen”, zegt Meike Rijksen, campagneleider plastic. Het is volgens de organisatie van levensbelang dat er radicaal wordt geminderd met plastic.

Eerder recycling dan verminderen

Uit het onderzoek blijkt dat bedrijven meer denken aan recycling dan aan verminderen. Verder weten veel producenten niet of hun verpakkingen worden gerecycled of waar het wegwerpplastic na gebruik blijft.
De ondervraagde bedrijven zijn Coca-Cola, Colgate-Palmolive, Danone, Johnson & Johnson, Kraft Heinz, Mars, Nestlé, Mondelēz, PepsiCo, Procter & Gamble en Unilever. Geen van de bedrijven heeft volledige informatie verstrekt over hun plastic voetafdruk, meldt Greenpeace.

Verantwoordelijkheid

“We hoopten tijdens dit proces de voorlopers in de sector te identificeren, maar in plaats daarvan kwamen we erachter dat de hele sector verzuimt verantwoordelijkheid te nemen voor de plasticvervuiling”, zegt Rijksen. Greenpeace bepleit regelgeving die bedrijven verplicht om wegwerpproducten te vermijden. Woensdag wordt hierover gestemd in het Europees Parlement.
Bron: ANP

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

bomendromer
bomendromer29 okt 2018 - 15:13

Als prullenprikster zie ik wat er allemaal alleen al op straat ligt. Alle acties ten spijt, zie ik dat de rotzooi alleen maar erger wordt. Er moet dus echt iets van bovenaf gebeuren. En dwingend ook.Wat wattenstaafjes betreft (die ik gebruik bij mijn schilderen) daar heb je al lang prima kartonnen varianten van en daar merk je niets van. In het ziekenhuis of op je kantoor, kun je gemakkelijk je eigen bekertje meenemen en gebruiken. Je koopt een leuke porseleinen met een duidelijk eigen print. Niemand zal dan de jouwe gebruiken. Zo is er van alles leuks te bedenken. Maar de dwingende maatregelen moeten er wel snel komen.

Delftstroom
Delftstroom24 okt 2018 - 22:19

We moeten tempo maken met statiegeld op kleine plastic flesjes, in andere landen zie je dat het werkt. Hier wil Staatssecretaris Stientje van Veldhoven wachten tot de industrie het oppakt. Dan kun je lang wachten, Albert Heyn houdt dat af, bedenkt nep oplossingen, dunnere flesjes en doppen die vast zitten zodat die niet in het milieu komen.Voorlopig nog maar tientjes bij Stientjes declaren voor dat opraapwerk...