Vroege Vogels

Producenten biodiesel klagen over VS-subsidie

  •  
26-03-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_121643.jpg
De Europese producenten van biodiesel klagen over oneerlijke concurrentie door Amerikaanse bedrijven. De VS-producenten krijgen tot 20 eurocent overheidssubsidie per liter, zelfs als ze de biodiesel invoeren uit landen als Maleisië of Brazilië.
De Europese branchevereniging EBB heeft de Europese Commissie gevraagd om maatregelen, zo is zaterdag bekendgemaakt.
De import van gesubsidieerde Amerikaanse biodiesel naar de EU is gestegen tot 30.000 ton in de maand januari. Enkele Europese producenten zijn hierdoor uit de markt gedrukt, stelt de branchevereniging. ,,De producenten hebben het al moeilijk door de late invoering van biodiesel in veel EU-landen en door de overcapaciteit die daar het gevolg van is'', aldus een brief van de branche aan Europees Commissaris Peter Mandelson (Handel).
Biodiesel is een mengsel van echte diesel met koolzaad-, soja- of zonnebloemolie. De brandstof is beter voor het milieu dan diesel, omdat de auto dan minder broeikasgas CO2 uitstoot.
In de EU is vorig jaar 4,5 miljoen liter biodiesel geproduceerd, ongeveer 70 procent van de wereldproductie. De branchevereniging telt 51 leden, waarvan twee uit Nederland.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.