Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Proces tegen BP van start

  •  
25-02-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bp.jpg
Voor een Amerikaanse rechtbank begint maandag het proces tegen oliebedrijf BP over de ernstigste milieuramp in de Amerikaanse geschiedenis. Amerikaanse kuststaten vorderen miljarden dollars schadevergoeding van de multinational voor de ramp met olieplatform Deepwater Horizon in 2010.
Halliburton
De belangrijkste vraag is in hoeverre BP schuld had aan de explosie en het enorme olielek dat het gevolg was. Niet alleen BP, maar ook dienstverlener Halliburton en een aantal andere bedrijven staan terecht.
Grove nalatigheid
BP zal proberen aan te tonen dat geen sprake was van ‘grove nalatigheid’, zoals de aanklagers stellen. Als BP de zaak verliest, kan de boete oplopen tot een recordbedrag van omgerekend 13 miljard euro.
Schikking
Dat bedrag zou bovenop de 3,4 miljard euro komen die het bedrijf sowieso al moet betalen nadat het in de strafzaak schikte met justitie. Analisten denken dat het bedrijf achter de schermen hard werkt om ook in de civiele zaak tot een schikking te komen met de tegenpartij.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.