Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Proces in Japan tegen walvisactivist begonnen

  •  
27-05-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
bultrug_greenpeace.jpg
In Tokio is donderdag het proces begonnen tegen een Nieuw-Zeelander die een Japanse walvisvaarder belaagde. De 45-jarige, Nieuw-Zeelandse Peter Bethune is lid van de groepering Sea Shepherd Conservation Society, die zich fanatiek tegen de jacht op walvissen keert.
Bethune wordt er onder meer van beschuldigd een Japanse zeeman letsel te hebben toegebracht met een stankbom. Hij verschafte zich voorts zonder toestemming toegang tot een Japans schip in de zuidelijke Stille Oceaan en wordt ook berecht voor vandalisme, verboden wapenbezit wegens het hebben van een mes en vergrijpen in verband met de schade die hij de walvisvaarders zou hebben berokkend.
Bethune sprak op de eerste zittingsdag tegen dat hij een zeeman heeft mishandeld. Hij zei wel de activiteiten op het schip te hebben willen hinderen, maar hij wil daar bijzondere omstandigheden bij aanvoeren. Hij betwistte de resterende drie aanklachten niet. Indien hij op alle punten schuldig wordt bevonden, kan hij vijftien jaar cel krijgen.
Sea Shepherd achtervolgde maandenlang de Japanse walvisvloot en viel de schepen aan. De groepering die miljoenensteun uit Hollywood ontvangt van onder meer de acteurs Sean Penn, Martin Sheen en de Franse voormalige actrice Brigitte Bardot, zegt zelf gebruik te maken van innovatieve rechtstreekse aanvalstechnieken. De acties zouden de vangst voor Japan met honderden walvissen gereduceerd hebben.
Bethune was de kapitein van de futuristische speedboot met de naam Ady Gil, die in januari zonk na een aanvaring met een Japanse walvisvaarder.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.