Probleem fijnstof overschat
• 24-05-2006
• leestijd 2 minuten
Het fijnstofprobleem in Nederland is minder groot dan tot nu toe gedacht. Nieuwe meetresultaten zeggen dat de lucht ,,10 tot 15 procent'' schoner is dan enkele jaren geleden op grond van de cijfers werd gesteld.
Dat zei directeur Klaas van Egmond van het Milieu en Natuur Planbureau (MNP) dinsdag bij de presentatie van de Milieubalans 2006. Hij verwacht dat de fijnstofproblemen in Nederland in 2015 kunnen zijn opgelost.
Door de invoering van de Europese normen voor fijnstof (in 2005) is Europa zelf ook beter naar het probleem gaan kijken. Door deze focus is met (nauwkeuriger) apparatuur de luchtkwaliteit gemeten. En die waarden zijn volgens Van Egmond ,,iets gunstiger dan eerder becijferd''.
Maatregelen als de stimulering van roetfilter voor dieselauto's blijven ondanks de bijstelling nodig. In steden en rond de rijkswegen is vervuiling van de lucht immers nog altijd te groot.
Staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) houdt dan ook flink de pas erin met de nieuwe wet luchtkwaliteit. De bewindsman wil dit jaar nog de procedures voor de wet afronden, zei hij dinsdag. Deze wet maakt compensatie van extra luchtvervuiling door een nieuwe weg elders in de regio mogelijk.
Op grond van de cijfers zou een groot deel van Nederland - de hele Randstad, een groot deel van Gelderland, bijna heel Noord-Brabant, Noord-Limburg en de Zeeuwse industriegebieden bij Vlissingen en Terneuzen - in 2010 nog altijd kampen met fijnstofproblemen. Met de nieuwe gegevens zal Nederland volgens de berekeningen van het planbureau in dat jaar goeddeels voldoen aan de Europese normen. Alleen in de regio's Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Utrecht, Den Bosch en Eindhoven zal de lucht nog te veel fijnstof bevatten.
Omdat Nederland de strenge EU-eisen voor schone lucht heeft gekoppeld aan het ruimtelijk beleid, blokkeert het fijnstofprobleem sinds vorig jaar de aanleg van nieuwe wegen, woonwijken en bedrijventerreinen.
Bron: ANP