Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Primeur: lachstern broedt op Markerwadden

  •  
21-06-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
100 keer bekeken
  •  
lachstern markerwadden

eerste broedgeval van eenlachstern in Nederland sinds 1958

© Jan van der Winden

Voor het eerst sinds 1958 broedt er weer een lachstern in Nederland, op Markerwadden. Het nieuwe natuurgebied Markerwadden blijkt een magneet voor pioniers. Broedde er vorig jaar al voor het eerst in de recente geschiedenis een ijseend, dit jaar werd er een broedende lachstern gevonden! Dat was sinds 1958 niet meer voorgekomen in Nederland.

Toeval

De lachstern werd bij toeval ontdekt tijdens onderzoek aan strandplevieren, vertelt ecoloog Jan van der Winden. 'We zagen hoe een strandplevier opvloog om zijn nest te verdedigen tegen een overvliegende stern, toen collega Maarten Hotting ineens zag dat dat een lachstern was! We hebben het dier met de kijker gevolgd en zagen een tijdje later dat de stern naar een nest met eieren vloog. Inmiddels heeft het paar ook tenminste één kuiken!'
In 2005 was er al eens een paartje lachstern neergestreken op Balgzand, maar die hebben waarschijnlijk geen eieren, laat staan kuikens geproduceerd.

De Beer en Balgzand

Het laatste succesvolle broedgeval van een lachstern in Nederland was in 1958, in het natuurgebied De Beer. Op die plek ligt nu de Maasvlakte. In 2005 was er een broedpoging bij Balgzand, maar dat nest ging toen verloren.

Pioniers

De lachstern is een echte pionier: hij zoekt maagdelijk terrein dat bijvoorbeeld na een stormvloed kan ontstaan, of, zoals in het geval van Markerwadden, na opspuiten van nieuw land. Deze stern is iets groter dan de heel algemene visdief, en heeft ook een veel zwaardere snavel. Het geluid lijkt op lachen, vandaar de naam. Naast dat ene paartje van de lachstern, broeden er dit jaar op Markerwadden vele honderden visdieven, kokmeeuwen en ook dwergsterns, bontbekplevieren, kleine plevieren en diverse steltlopers. 'Die lachstern is geen blijvertje', denkt Van der Winden. 'Maar hij laat wel zien hoe succesvol het gebied is in het aantrekken van pioniers.'

Archipel

Markerwadden is een archipel van kleine eilandjes, aangelegd om de waterkwaliteit in het Markermeer te verbeteren. Natuurmonumenten is de beheerder van het gebied. In opdracht van het Kennis- en Innovatieprogramma  Markerwadden doet ecoloog Jan van der Winden er al enkele jaren onderzoek aan onder andere de visdieven en de kluten. Sinds kort is het gebied ook toegankelijk voor bezoekers. De lachstern broedt overigens op een eiland dat níet toegankelijk is voor bezoek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.