Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Nieuwe seizoen start eind augustus opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Primeur: koekoeksjong voor de webcam Beleef de Lente

4 jun 2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
81 keer bekeken
koekoek_Vogelbescherming

© Koekoek met een rietzanger - Vogelbescherming

Beleef de Lente van Vogelbescherming heeft een wereldprimeur: de camera’s volgen vanaf zondag het leven van een koekoeksjong . De koekoekscamera werd live in de uitzending van Vroege Vogels aangezet. Het ei komt naar verwachting over een paar dagen uit en ligt in het nest van een kleine karekiet. De koekoek voedt haar eigen jong namelijk niet zelf op, maar legt het ei in het nest van een andere vogel. En dat levert spectaculaire beelden op.
De roep van de koekoek kent iedereen (koe-koek), maar nu is de koekoek ook live voor de camera’s te zien! Nog niet eerder was een koekoeksjong live via internet te volgen, een wereldprimeur dus. Via de webcams van Beleef de Lente zijn de ontwikkelingen in het nest 24 uur per dag te volgen.

Koekoek en karekiet

De koekoek is een zogenaamde parasitaire vogel: moeder koekoek legt haar ei in het nest van een waardvogel. Een vrouwtjeskoekoek specialiseert zich op een bepaalde vogelsoort of -familie. Zo zijn er onder meer heggenmus-koekoeken en karekiet-koekoeken. Het ei lijkt sterk op die van de waardvogel. In dit geval is het ei gelegd in het nest van een kleine karekiet in de Ooijpolder, bij Nijmegen. Zodra het koekoeksjong uitkomt, zal het de andere eieren of kuikens onschadelijk maken. Zo heeft hij de moeder helemaal voor zich alleen. Dat zal een bijzonder gezicht opleveren: zo’n groot jong, met een heel klein moedertje.

Steeds minder koekoeken

De koekoek heeft het moeilijk. In heel West-Europa zijn we in enkele tientallen jaren misschien wel de helft van de koekoeken kwijtgeraakt. De oorzaken zijn nog onduidelijk. Daarom is 2017 door Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek uitgeroepen tot het Jaar van de Koekoek. Zo hopen we aandacht te genereren voor de bescherming van de koekoek en extra kennis te vergaren over het waarom van de achteruitgang.

Honderdduizenden kijkers


Het plaatsen van de webcam bij de koekoek is mogelijk dankzij de hulp van veel verschillende partijen en personen, waaronder Stichting Landschapsbeheer Ooijpolder Groesbeek en Waterschap Rivierland en Staatsbosbeheer.
Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland is al jaren een groot succes. Jaarlijks volgen honderdduizenden mensen de vogels tijdens het broedseizoen, een groot deel daarvan zelfs dagelijks. Dit jaar zijn naast de koekoek onder meer de ijsvogel, steenuil en slechtvalk te zien.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Ria Mulder
Ria Mulder10 jul 2017 - 21:39

De filmpje van Beleef de Lents zijn jammer genoeg slecht te ontvangen...sorry maar was vorig jaar beter!

nelbruyns
nelbruyns4 jun 2017 - 20:33

Ik krijg  beleef de lente  niet. Hoe kom ik daar? Ik wil de koekoek zien l.

1 Reactie
juncus
juncus5 jun 2017 - 8:28

https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/koekoek