Vroege Vogels

Primeur: koekoeksjong voor de webcam Beleef de Lente

  •  
04-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
239 keer bekeken
  •  
koekoek_Vogelbescherming

© Koekoek met een rietzanger - Vogelbescherming

Beleef de Lente van Vogelbescherming heeft een wereldprimeur: de camera’s volgen vanaf zondag het leven van een koekoeksjong . De koekoekscamera werd live in de uitzending van Vroege Vogels aangezet. Het ei komt naar verwachting over een paar dagen uit en ligt in het nest van een kleine karekiet. De koekoek voedt haar eigen jong namelijk niet zelf op, maar legt het ei in het nest van een andere vogel. En dat levert spectaculaire beelden op.
De roep van de koekoek kent iedereen (koe-koek), maar nu is de koekoek ook live voor de camera’s te zien! Nog niet eerder was een koekoeksjong live via internet te volgen, een wereldprimeur dus. Via de webcams van Beleef de Lente zijn de ontwikkelingen in het nest 24 uur per dag te volgen.

Koekoek en karekiet

De koekoek is een zogenaamde parasitaire vogel: moeder koekoek legt haar ei in het nest van een waardvogel. Een vrouwtjeskoekoek specialiseert zich op een bepaalde vogelsoort of -familie. Zo zijn er onder meer heggenmus-koekoeken en karekiet-koekoeken. Het ei lijkt sterk op die van de waardvogel. In dit geval is het ei gelegd in het nest van een kleine karekiet in de Ooijpolder, bij Nijmegen. Zodra het koekoeksjong uitkomt, zal het de andere eieren of kuikens onschadelijk maken. Zo heeft hij de moeder helemaal voor zich alleen. Dat zal een bijzonder gezicht opleveren: zo’n groot jong, met een heel klein moedertje.

Steeds minder koekoeken

De koekoek heeft het moeilijk. In heel West-Europa zijn we in enkele tientallen jaren misschien wel de helft van de koekoeken kwijtgeraakt. De oorzaken zijn nog onduidelijk. Daarom is 2017 door Vogelbescherming en Sovon Vogelonderzoek uitgeroepen tot het Jaar van de Koekoek. Zo hopen we aandacht te genereren voor de bescherming van de koekoek en extra kennis te vergaren over het waarom van de achteruitgang.

Honderdduizenden kijkers


Het plaatsen van de webcam bij de koekoek is mogelijk dankzij de hulp van veel verschillende partijen en personen, waaronder Stichting Landschapsbeheer Ooijpolder Groesbeek en Waterschap Rivierland en Staatsbosbeheer.
Beleef de Lente van Vogelbescherming Nederland is al jaren een groot succes. Jaarlijks volgen honderdduizenden mensen de vogels tijdens het broedseizoen, een groot deel daarvan zelfs dagelijks. Dit jaar zijn naast de koekoek onder meer de ijsvogel, steenuil en slechtvalk te zien.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Ria Mulder
Ria Mulder10 jul. 2017 - 21:39

De filmpje van Beleef de Lents zijn jammer genoeg slecht te ontvangen...sorry maar was vorig jaar beter!

nelbruyns
nelbruyns4 jun. 2017 - 20:33

Ik krijg  beleef de lente  niet. Hoe kom ik daar? Ik wil de koekoek zien l.

1 Reactie
juncus
juncus5 jun. 2017 - 8:28

https://www.vogelbescherming.nl/beleefdelente/koekoek

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.