Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Primeur: baby-oesters in de Noordzee

  •  
22-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
133 keer bekeken
  •  
Volwassen oester en nakomeling

© fotograaf:Udo van Dongen, Bureau Waardenburg

Voor het eerst in de geschiedenis van de uitgezette oesters in onze Noordzee zijn er nakomelingen of zogenaamde broedjes aangetroffen. Vier in de Noordzee geboren “baby”-oesters werden eerder deze maand ontdekt tijdens een duikexpeditie van Stichting Duik de Noordzee Schoon. Naast deze nakomelingen gaat het ook heel goed met de uitgezette volwassen en “peuter” exemplaren. ​
“Het was echt een eureka-moment”, aldus hoofd oceanen van het Wereld Natuur Fonds , Stephanie Verbeek. “De oesters werden in grote hoeveelheden teruggevonden op de Noordzee bodem. Ze leven nog en zijn sinds het uitzetten allemaal flink gegroeid.”

80.000 oesters

De nakomelingen werden aangetroffen bij de Borkumse Stenen, een gebied zo’n 20 km ten noorden van Schiermonnikoog. Daar heeft het WNF in 2018 zo’n 80.000 oesters geplaatst. ​Daarnaast werden negen 3D geprinte rifstructuren van zandsteen en 4 onderzoekskooien op de zeebodem neergezet. Allemaal om het herstel van de platte oester in onze zee mogelijk te maken.

Platte oesters

Platte oesterbanken kwamen vroeger op grote schaal voor in de Noordzee. Tot begin vorige eeuw was zo’n twintig procent van de Nederlandse Noordzee kust bedekt met oesters. Deze schelpdierbanken zijn toen bijna allemaal verdwenen door overbevissing, ziektes en koude winters. 'Oesterbanken zijn hotspots van biodiversiteit. Ze bieden een harde bodem, waar van alles op en om groeit, zoals lipvissen, kreeften, Noordzee krabben en zachte koralen. De hogere biodiversiteit kan oplopen tot wel 60% vergeleken met de omringende zandbodems. Daarnaast hebben ze een kraamkamerfunctie voor verschillende soorten, waaronder ook haaien en roggen. Ze zijn dus letterlijk de basis voor een gezonde Noordzee”, aldus Verbeek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.