Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Prestaties ledlamp vallen tegen

  •  
01-04-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
led-tl.jpg
De ledlamp is niet zo zuinig als producenten beweren. Er komt ook aanzienlijk minder licht uit. De informatie over zowel de zuinigheid als de lichtsterkte die op de verpakking staat, klopt in veel gevallen niet. Dit is naar voren gekomen uit een proef van het Nationale Metrologisch Instituut van Nederland, het VSL.
Dat bevestigde een woordvoerder van het VSL (voorheen het Nederlands Meetinstituut) woensdag naar aanleiding van een bericht in dagblad Trouw.
Ledverlichting gaat door voor de opvolger van de spaarlamp. De lampen zouden tot 85 procent zuiniger zijn dan de gloeilamp en 25 procent zuiniger dan de spaarlamp. Ook de lichtsterkte zou kunnen concurreren met die van een gloeilamp. Het onderzoeksinstituut nam een steekproef met vijf ledlampen en stelde vast dat die claims in geen van de gevallen worden waargemaakt. De spaarlamp kwam als beste uit de test, aldus de VSL-woordvoerder.
Het instituut roept de politiek op samen met de industrie afspraken te maken over het correct informeren van de consument over de prestaties van de ledlampen.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.