Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Prachtige ratten

11 aug 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Rat in de tuin

© Fotograaf: Katinkal

Bruine ratten zitten samen met slakken en muggen in het verdomhoekje van de Nederlandse natuur. Toch hebben ze een fascinerende levenswijze en een interessante geschiedenis. Bekijk onze mooiste foto's van deze underdog.
De bruine rat is van oorsprong een exoot die in de 18e eeuw vanuit Azië naar Europa is gebracht door de scheepvaart. Hier kregen ze het aan de stok met onze inheemse zwarte rat. De bruine rat was niet alleen fysiek sterker, hij bleek ook beter bestand tegen het klimaat. Nu komt de zwarte rat bijna nergens meer voor in Nederland. 

Alleseter

De bruine rat staat vooral bekend om z’n allesomvattende menu. Je kan het zo gek niet bedenken of de bruine rat lust het: zaden, slakken, larven, kikkers, jonge zoogdieren, vogels, eieren en aas. Ze eten zelfs botten en producten als zeep en kaarsen. En last but not least: ze zijn natuurlijk gek op menselijk afval.
rat-eet-uit-bakje

© Fotograaf: karelbuitenkam.

‘Niet de rat is een viezerik maar de mens die rommel achterlaat.’ Fotograaf: karelbuitenkam.
De bruine rat in het filmpje hieronder eet eerst een stuk appel en pakt daarna in een flits ook nog een mus! Gefilmd door Liselotte.
Soms neemt de bruine rat het voedsel mee naar z'n schuilplaats om het daar rustig op te eten of legt hij het in z'n voedselvoorraad.
rat-rent

© Fotograaf: RuurdJellevdLe.

Deze rat neemt een eikel mee naar z’n hol. Fotograaf: RuurdJellevdLe.
Bruine ratten leven in kleine sociale groepen in een holenstelsel. Voordat ze hun hol verlaten, onderzoekt één rat (ook wel pionierrat genoemd) ongeveer 2 minuten lang de omgeving. Als de kust veilig is, verlaten ook de andere ratten het hol. 
Pionierrat onderzoekt de omgeving. Fotograaf: Daniel_Martens.
De bruine rat wordt ook wel rioolrat genoemd. Ze gedijen namelijk uitstekend in onze riolen. Dat komt mede omdat bruine ratten goede zwemmers zijn. In Italië is zelfs een kolonie bekend die naar mossels duiken.
rat-zwemt

© Fotograaf: antonkuiper

Zwemmen is geen probleem. Fotograaf: antonkuiper
Hoewel de bruine rat het dus goed doet in ons land, heeft hij ook enkele natuurlijke vijanden. Vooral marterachtigen, uilen en katten jagen op de rat.
Rat en reiger

© Fotograaf: Ingeborg-foto's.

Ook de blauwe reiger waagt zich soms aan een ratje. Fotograaf: Ingeborg-foto's.  

Meer over dit onderwerp

Populair bij BNNVARA

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.