Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur opradio1

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Prachtige protsnatuur op Arnhemse landgoederen

21 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuut
Een groot deel van de uitbundige natuur in Arnhem staat in een lint van landgoederen die midden door de stad loopt. Sonsbeek was zo’n landgoed maar ook Zypendaal en Mariendaal behoren hiertoe. De landgoedeigenaren boden hier tegen elkaar op met protsnatuur en rariteiten. Zo was een van de eigenaren een groot bomenliefhebber die zelfs in een gebouw een hoekje heeft laten uitsparen om een boom te kunnen laten staan en er voor gezorgd heeft dat bijzondere bomen van het voormalig landgoed behouden zijn gebleven.

Tunnelvormige beukenhaag

Op het landgoed Mariendaal staat de Groene Bedstee. Dit is een tunnelvormige beukenhaag van ruim 300 meter lang. De haag is in 1865 aangelegd. Hij werd vroeger door de dames van het landgoed gebruikt. Hier konden zij hun wandelingetje maken in de schaduw van het bladerdak, waardoor hun huid mooi blank bleef. Dat was destijds een teken van welvaart.

Bijzondere bomen

Midden in de Bedstee, op de kruising, staat bij een bankje een lindeboom. De boom staat symbool voor de liefde.  Aan de binnenkant van de tunnel is het zo donker dat er nauwelijks blad groeit. De grillige takken van de beuken zijn daardoor goed te zien. In de haag nestelen veel vogels als winterkoning en fitis.

Op het terrein staat een gigantische treurbeuk waar je in kan staan als in een gebouw. Die treurbeuk is een genetische afwijking die heel zeldzaam is en waarmee je goed je rijkdom kon laten zien.

Vroege Vogels bezoekt de stadse natuur van Arnhem, vrijdag 22 november 2019 vanaf 19.35 uur op NPO 2!

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.