Paddenstoelen kun je gewoon het hele jaar door vinden en er leven wel meer dan 5000 soorten in Nederland. Ze hebben een enorme variatie aan vormen, kleuren en groottes. Velen kennen de ‘klassieke’ paddenstoel met een steel en een hoed, zoals de vliegenzwam. Maar daarbuiten zijn nog vele andere minder bekende vormen te vinden en deze verdienen ook zeker de aandacht.
Koraalzwammen
Linea recta de lucht in gaan deze paddenstoelen, tegen de zwaartekracht in. Koraalzwammen hebben meestal vertakkingen en lijken daardoor op het koraal in de zee.
Deze zwammen voelen aan als gelatine, doordat ze in verse toestand veel vocht bevatten. Bij indrogen verliezen ze dat vocht weer en schrompelen ze ineen tot onherkenbare frutsels.
Gele trilzwam, fotograaf percival.
Bekerzwammen
Staan bekend om de opvallende komvormige vruchtlichamen, maar er zijn uitzonderingen met onregelmatige vormen zoals deze morielje.
Kapselmorielje, fotograaf euroblinkie.
Korstzwammen
Zoals hun naam al doet vermoeden groeit een korstzwam als een dikke of dunne korst op hout, dode kruiden of op bladeren.
Oranje aderzwam, fotograaf percival.
Gaatjeszwammen
Deze paddenstoelen hebben meestal kleine ronde gaatjes in de onderkant, alsof ze geperforeerd zijn. In enkele gevallen zijn de gaatjes echter zo langgerekt en grof dat ze een doolhof-achtige structuur vormen.
De soorten in deze uitzonderlijke groep zijn geen paddenstoelen maar amoebe-achtige organismen die zich zelfs kunnen verplaatsen. De 'zwammen' kennen een enorme verscheidenheid aan vormen en soorten van het groot langdraadwatje tot aan de blotebilletjeszwam.
Gewone boomwrat ook wel blotebilletjeszwam genoemd, fotograaf macrofaag.
Cristella-weekend
Voel jij je aangesproken door de pracht van deze schimmels ga dan eens kijken bij het
Cristella-weekend
. In dit weekend worden vooral houtzwammen, korstzwammen, knots- en koraalzwammen, trilzwammen en stekelzwammen onder de loep genomen en gedetermineerd.
Vroege Vogels maakte er een radio reportage over.