Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Potvispech

  •  
16-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
e595a31a0a_02.jpg

© Fotograaf: dannature De ingewanden blijven nog even op Texel voor onderzoek … … de rest van de enorme potvissen wordt afgevoerd naar het destructiebedrijf.

Deze week strandden tenminste twaalf potvissen op de kusten van Texel en enkele Duitse Waddeneilanden. Waardoor raakten ze de weg kwijt? Een eerste aanwijzing kan wellicht komen uit de maag en de darmen van deze dieren ...
Terwijl de resten van de dieren worden afgevoerd naar het destructiebedrijf (die de hompen vet en vlees uiteindelijk zal verbranden in een vuilverbrander, om er op zijn minst nog energie uit te halen) storten Mardik Leopold en collega's van Wageningen Imares zich op de ingewanden.
170 meter darm
Het is voor het eerst dat het complete maag-darmpakket van potvissen zo minutieus onderzocht kan worden. Een eerste verrassing voor Leopold was dan ook de lengte: tot 170 meter darm!
Inktis met zeeduivel
In de darmen vonden de onderzoekers tot nu toe veel resten van inktvissen, enkele zeeduivels en ook een grote vishaak. 'Maar dat was zeker niet de reden dat dat betreffende dier was gestrand', zegt Leopold.
Botte pech
Behalve de inhoud van de ingewanden onderzoeken pathologen van de Faculteit Diergeneeskunde in Utrecht ook andere weefsel. Dat onderzoek wordt de komende weken afgerond, maar tot nu toe heeft het er alle schijn van dat het gewone, gezonde potvissen waren, die op enig moment een foute afslag hebben genomen, de ondiepe Noordzee in. Daar kunnen deze zoogdieren van de diepe oceaan niet uit de voeten. 'Maar laten we wel wezen, dat gebeurt al vele eeuwen met enige regelmaat', stelt Leopold. 'Er is dan ook geen enkele reden om te veronderstellen dat het met geluid van onderzeeërs of wat voor vreemde geluidsbron dan ook te maken heeft gehad. Botte pech, waar wij als wetenschappers nu ons voordeel mee doen.'
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.