Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Potvis stierf mogelijk aan longontsteking

27 jun 2018
  •  
leestijd 1 minuten
Potvis

© Potvis, bron: pixabay

De potvis die dinsdag doodging voor de kust van Den Helder is waarschijnlijk bezweken aan een longontsteking. De snijteams van Universiteit Utrecht en Naturalis trekken deze voorlopige conclusie omdat ze bij sectie ontstekingen in beiden longen van de walvis hebben aangetroffen. Bovendien was het dier erg vermagerd. Microscopisch onderzoek moet aantonen of het om een bacteriële of virale infectie ging.

17 meter lang

Studenten diergeneeskunde van de Utrechtse universiteit en onderzoekers van het natuurhistorisch museum uit Leiden begonnen woensdag met het onderzoeken van het dier, nadat het in Harlingen op de kade was getakeld. Omdat de mannetjespotvis met zijn 17 meter en ruim 50.000 kilo opvallend groot en zwaar is, verwachten de snijteams tot zaterdag bezig te zijn met het ontleden van het beest.
Het skelet wordt vanaf 2019 tentoongesteld in het natuurhistorisch museum van Naturalis.
Bron: ANP

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.