Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Pottenkijker bij parende nonnetjes | Zelf Geschoten

  •  
28-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1011 keer bekeken
  •  

Twee nonnetjes paren, maar ze zijn niet alleen! Een nieuwsgierige brilduiker komt een kijkje nemen. Gefilmd door Fred van der Tak.

In de video zie je twee parende nonnetjes. Het mannetje is te herkennen aan de zwarte accenten rondom de ogen op zijn spierwitte verenkleed en zijn witte kuif. Het vrouwtje is minder opvallend; ze heeft een roestbruine kop met witte keel en een donkergrijs lichaam.

Samen optrekken

Het nonnetje is een fraaie verschijning in de winter, waar ze voornamelijk in het IJsselmeergebied verblijven. Momenteel zijn ze, samen met brilduikers, erg actief op het water. 

nonnetje_mob

Nonnetje (man)

Je vindt bij de nonnetjes vaak brilduikers en dat is helemaal niet zo gek: het nonnetje en de brilduiker delen de nestplaatskeuze. Deze is vaak te vinden in een boomholte (bijvoorbeeld uitgehakt door zwarte spechten) en is bekleed met dons.

Brilduiker

Het is dan ook niet gek dat er een nieuwsgierige mannelijke brilduiker langs zwemt. Je herkent hem aan zijn donkergroene kop met een witte vlek tussen oog en snavel, ook wel de ‘bril’ genoemd. De soort is gebonden aan waterpartijen die minder dan 10 meter diep zijn. Daar zoeken ze allerlei waterdiertjes door onder water steentjes om te keren.

Brilduiker

© Brilduiker - Fotograaf: WillemdeWolf

In de mist

Vroege Vogels filmde eerder deze brilduikers en nonnetjes op de Loosdrechtse plassen. In de dichte mist konden ze redelijk dichtbij benaderd worden. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.