Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Potatoprid blijft verboden

  •  
21-12-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bij_rdg1314.jpg

© Fotograaf: rdg1314

Het middel Potatoprid blijft verboden. Een maand geleden werd het middel al verboden verklaard na een zitting bij de bezwaarschriftencommissie, waarbij de bezwaren van de Bijenstichting, Stichting Natuur & Milieu en Greenpeace aan de orde zijn gekomen. Maar de fabrikant was het hier niet mee eens. Hij verzocht om een voorlopige voorziening bij de Voorzieningenrechter bij het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. 
Verboden
Vrijdag besliste de rechter dat het middel verboden blijft. Het middel mag dus vanaf 1 januari 2016 niet meer als insectenbestrijdingsmiddel bij de teelt van pootaardappelen worden gebruikt. “Weer een stap in de goede richting, maar bijen zijn nog niet uit de gevarenzone”, aldus de Bijenstichting.
Openluchtteelten  
Dit leidt tot minder bijengif in het milieu maar is vooral een rechtstreekse verbetering voor hommels. Die vliegen namelijk op bloemen van bijen en consumeren dit middel middels verontreinigd stuifmeel. Tegelijk werd door de rechter uitspraak gedaan naar aanleiding van een verzoek van de Bijenstichting om diverse middelen in openluchtteelten (imidacloprid) tijdelijk te verbieden. Het verzoek is afgewezen.

Afvalwater

Eerder was wel bereikt dat de voorschriften van deze middelen zijn aangescherpt. Vanaf januari 2014 zijn waterzuiveringsvoorschriften aan de kassen verbonden. Afvalwater mag niet worden geloosd voordat deze van imidacloprid (één van de neonicotinoïden: bijengif) zijn gezuiverd. Eind november 2015 zijn deze nog eens aangescherpt.  
Overtredingen
Tot nu toe zien we elk jaar enorme overschrijdingen van de waternormen. Opmerkelijk feit is dat op 17 december een rapport van de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) werd gepubliceerd waaruit blijkt dat bij ¼ van de controles van de toepassing van bestrijdingsmiddelen overtredingen werden geconstateerd. Door deze overtredingen komt vaak bestrijdingsmiddel in het oppervlakte water terecht.
Bron: Bijenstichting
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor