Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Postduivenhouders klagen over roofvogels

19 jun 2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Jonge slechtvalk

© Fotograaf: Yvonne Langenberg

Volgens duivenmelkers worden duizenden postduiven in Nederland 'vermoord' door sperwers, haviken en slechtvalken. Dat moet stoppen, vinden de postduivenhouders omdat hun hobby op de lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van Unesco staat en dreigt te verdwijnen.
De petitie, die door nog geen zesduizend mensen is ondertekend, vraagt onder meer om een verbod op het plaatsen van nieuwe nestkasten en een verbod op uitzetten van gefokte sperwers, haviken en slechtvalken en de import van deze roofvogels. De petitie wordt dinsdag aan de Tweede Kamer aangeboden. De bedreiging van de duivensport is volgens deze club niet het gevolg van natuurlijke ontwikkelingen, maar wordt vooral door menselijk ingrijpen veroorzaakt. Zo zijn op veel plaatsen nestkasten voor slechtvalken geplaatst.

Toename van de slechtvalk

Sinds enkele jaren gaat het beter met roofvogels zoals de slechtvalk in Nederland blijkt uit cijfers van SOVON. Maar deze vogels komen uit een diep dal. Tot ongeveer 1960 was een overwinterende slechtvalk een volstrekt normale verschijning in Nederland, zelfs in vele steden. Net als vele andere roofvogels nam daarna het aantal sterk af door het gebruik van pesticiden in de landbouw. Tot 1990 was de slechtvalk een incidentele broedvogel en in 2016 waren er geregistreerde 180 broedparen. Volgens de postduivenhouders zouden dat nu driehonderd broedparen zijn. Deze toename vloeit voort uit een sterke toename in het Roergebied en andere regio's in Duitsland. Hier werd broeden van slechtvalken in dichtbevolkte omgeving bevorderd door het uitzetten van gefokte vogels en aanbieden van nestkasten.
De Nederlandse Postduivenhouders Organisatie (NPO) heeft in maart een onlinemeldpunt geopend waar duivenhouders de aanvallen van roofvogels kunnen melden. Op de lijst staan naam dader (soortnaam), aantal gewonde of dode duiven en plaatsnaam. Maar volgens de organisatie zijn er door een technisch mankement weinig meldingen binnengekomen.
Bron: ANP en SOVON

Meer over:

postduif

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

risseeuw
risseeuw19 jun 2018 - 13:53

Vind dat die duivenmelkers die duiven maar eens moeten leren om wat sneller te vliegen, wat een luie donders die duiven. Die melkers hebben jarenlang op hun luie r... gezeten met verouderde trainingsschema's uit een tijd toen het leven nog goed en zorgeloos was, een wereld zonder die verschrikkelijke roofvogels.