Vroege Vogels

Portugees oorlogsschip aangetroffen op Engelse stranden

  •    •  
23-09-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
portugees-oorlogsschip.jpg
Strandwandelaars en zonaanbidders moeten de komende dagen in het uiterste zuidwesten van Engeland oppassen tijdens het pootjebaden. In Cornwall en de Scilly-eilanden is alarm geslagen wegens het aanspoelen van een zeedier dat bekend staat als 'Portugees oorlogsschip' (Physalia physalis). Er zijn verscheidene exemplaren gevonden.

Gevaarlijke poliepenkolonie

Deze op een grote kwal lijkende poliepenkolonies met lange tentakels zijn gevaarlijk bij aanraking. Een 'steek' is niet alleen pijnlijk maar mogelijk levensbedreigend in geval van een allergische reactie. ,,Het voelt een beetje als een elektrische schok en kan rode striemen op de huid veroorzaken. Het kan fataal zijn, zeker als je tussen de tentakels terecht komt en vaker wordt gestoken'', zei zeebioloog Peter Richardson donderdag in The Guardian.

Sporadisch in de Noordzee

Dodelijke incidenten in Groot-Brittannië zijn hem niet bekend. Het Portugees oorlogschip leeft in veel warmere streken van de oceaan, maar drijft van tijd tot tijd naar noordelijke breedtegraden. De laatste keer dat de Engelse stranden werden bereikt, was in 2012. De soort is sporadisch gesignaleerd in de Noordzee.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.