Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Radioportret Katja Peijnenburg: plankton

  •  
17-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
297 keer bekeken
  •  
Katja

Als kind bekeek Katja Peijnenburg al krabben en slakjes aan het strand. Die liefde voor zeedieren is altijd gebleven. Inmiddels werkt zij als evolutiebioloog bij Naturalis en bestudeert ze al meer dan twintig jaar zoöplankton. Vooral vleugelslakjes, want die zeggen veel over de verzuring van de oceanen. 

Belang van plankton

Plankton is prachtig om te zien, maar ook erg belangrijk als basis van de voedselketen in het water. Verzuring van de zee dreigt dit in de war te gooien. Een van de soorten waar Peijnenburg zich op richt, zijn de vleugelslakken met hun fragiele kalkschelpjes. Die schelpjes zouden snel oplossen in zuur water. Het tempo en de ernst van de verzuring zijn in 50 miljoen jaar niet zo groot geweest. “De oceanen veranderen in rap tempo, maar een belangrijke schakel in de voedselketen - het plankton - kan mogelijk snel mee veranderen”, vertelt Peijnenburg.

Het zoöplankton (zoo=dier) is het dierlijke plankton. Tot het dierlijk plankton behoren microscopisch kleine eencelligen, maar ook veel grotere dieren zoals kwallen. Ook de vrij zwevende larven van vissen en andere grotere zeedieren behoren tot het dierlijk plankton. Die laatste groep is het meroplankton: het larvestadium van dieren die in een later stadium nekton worden: vissen, grotere kreeften en krabben, zeesterren, zee-egels, wormen en schelpdieren.

In onderstaand filmpje zie je levend plankton, bron: Katja Peijnenburg.

Omdat de video op YouTube staat is het van belang om de 'social media cookies' te accepteren. Of bekijk het filmpje op YouTube.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.