Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Populierengroenuil voor het eerst sinds 1954

  •  
29-07-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
60 keer bekeken
  •  
pop-groenuil.jpg
Na slechts één vondst in de vorige eeuw is er nu een tweede exemplaar van de populierengroenuil gevonden in ons land. Uit België zijn geen meldingen van deze soort bekend.
Op 22 juli werd door mevrouw Kiena Brouwer een exemplaar van een kleine groene nachtvlinder gevangen in haar tuin te Emmen. Deze werd aan het begin van de avond met licht gelokt. Een foto van de vlinder werd op Waarneming.nl geplaatst waarna Tymo Muus haar berichtte dat het om een zeer bijzondere soort ging: de populierengroenuil (Earias vernana). De laatste, en tevens de enige keer dat de populierengroenuil in ons land werd gezien was op 5 juni 1954. Ook dat exemplaar werd gevonden in Drenthe, maar dan in het noorden van de provincie, te Donderen, door de heer W.L. Blom. De soort lijkt wat op de kleine groenuil (Earias clorana) maar deze is in de eerste instantie bleker en bezit niet dergelijke smalle groene dwarsbanden. Lees meer over de populierengroenuil op Vlindernet.
Tekst: Mathilde Groenendijk,  Vlinderstichting.nl
Foto: Kiena Brouwer

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.