Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Populieren worden gekapt op thoolse dijk

  •  
11-02-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
Staatsbosbeheer start binnenkort met het kappen van ruim 130 populieren aan de Puitsedijk op Tholen. De werkzaamheden worden uitgevoerd in kader van het kap- en beplantingsplan Tholen en zullen tot uiterlijk 1 april duren.
Het kap en beplantingsplan voor Tholen is al enige jaren in uitvoering en het zal nog zeker een aantal jaren duren voordat het volledig is voltooid. De oude populieren op de karakteristieke dijken zullen worden vervangen. De populieren zijn zo'n 45 jaar geleden massaal aangeplant en zijn dus ook ongeveer allemaal gelijk aan het einde van hun levensomloop.
Slijtage
De bomen gaan daardoor slijtageverschijnselen vertonen. Veelal veroorzaakt dit overlast aan de omwonenden of komt de verkeersveiligheid in gevaar door het uitwaaien van dode takken. Staatsbosbeheer heeft op Tholen ruim 130 ha dijken in eigendom. Meestal zijn ze verpacht aan boeren uit de omgeving. Op de plaatsen waar populieren gekapt zijn wordt zo snel mogelijk weer een nieuwe boom terug gezet. Om meer variatie te krijgen worden verschillende soorten bomen gebruikt. Er is gekozen voor één boomsoort per dijk. Zo kan men op de Thoolse dijken bijvoorbeeld okkernoten, kastanjes en eiken tegen komen. Ook zijn er linden, essen en populieren terug gezet.
Bijzondere planten
Op veel dijken komen nu al bijzondere planten voor. Dit komt voornamelijk omdat er geen bestrijdingsmiddelen meer worden gebruikt en er niet meer wordt bemest. Steeds meer dijken worden beheerd als bloemdijk. De dijken worden dan niet begraasd door runderen of schapen maar er wordt gehooid waardoor de bodem nog armer wordt. Hierdoor krijgt de natuurlijke, bloemrijke vegetatie een nieuwe kans. Er worden nieuwe zwarte populieren (Populus nigra) terug geplant. Deze soort komt meer voor in de streek en heeft een levensduur van ongeveer 60 jaar. Het oude, gekapte populierenhout wordt onder andere gebruikt in de vezelindustrie, als tuinhout en verwerkt tot sinaasappelkistjes. De takken worden gesnipperd afgevoerd naar de energiecentrale in Cuijk.

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor