Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Populatie berggorilla's groeit ondanks oorlog

  •  
28-01-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
berggorilla.jpg
Ondanks hevige gevechten is het aantal berggorilla’s in Virunga Nationaal Park de afgelopen maanden gegroeid. Dat blijkt nu de parkwachters van het Nationaal Park in de Democratische Republiek Congo voor het eerst in 16 maanden een goede telling hebben kunnen doen van deze bedreigde mensapensoort. Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is al twintig jaar actief betrokken bij de bescherming van de berggorilla’s in Virunga.
De parkwachters hebben alleen berggorilla’s kunnen tellen die gewend zijn aan mensen. Zij zijn in aantal gegroeid naar 81 dieren die in zes families leven. In 2007 telden de parkwachters nog 72 dieren. ,,Een grote opluchting,’’ zegt WNF-directeur Johan van de Gronden. ,,Juist omdat deze apen niet bang zijn voor mensen, zijn ze extra kwetsbaar in een oorlogsgebied.’’
Naast de berggorilla’s die aan mensen gewend zijn, leven nog meer van dit soort mensapen in Virunga Nationaal Park. Zij laten zich echter niet zien en zijn daarom moeilijk te tellen. Gebaseerd op de telling van hun minder mensenschuwe familieleden, vermoeden de parkwachters dat het ook goed gaat met de groep berggorilla’s die zich niet laat zien. 
Totaal
Het WNF gaat ervan uit dat het totale aantal berggorilla’s op aarde momenteel 720 dieren betreft. In 2007 werd dit totaal nog geschat op 700 berggorilla’s. ,,Dat is geweldig goed nieuws. Ondanks de voortdurende gevechten tussen de rebellen en het regeringsleger van Congo heeft het project rond Virunga Nationaal Park nooit stil gelegen. Dat blijkt zich nu te lonen,’’ vindt Van de Gronden.
Het oosten van DR Congo, waar Virunga Nationaal Park ligt, is al jaren het toneel van hevige gevechten tussen de rebellen van generaal Laurent Nkunda en het Conogolese regeringleger. De rebellengeneraal, die inmiddels is gearresteerd, veroverde vijftien maanden geleden die delen van het Nationaal Park Virunga waar de berggorilla's leven. Sinds die tijd mocht niemand, buiten de mannen van Nkunda, het park betreden. Parkwachters en natuurbeschermingsorganisaties, zoals het WNF, verloren daarmee het zicht op deze met uitsterven bedreigde mensapen.
Stropers
Na maanden van onderhandeling kreeg de directeur van Virunga Nationaal Park eind vorig jaar toestemming van de rebellen dat de parkwachters en natuurbeschermingsorganisaties weer aan de slag mochten in het leefgebied van de berggorilla. Direct daarop zijn parkwachters het gebied in gegaan om te kijken hoe de dieren het maakten. Tijdens deze patrouilles zijn zeker 400 strikken van stropers onklaar gemaakt. Deze strikken zijn weliswaar bedoeld om andere dieren mee te vangen, maar kunnen bergorilla’s ernstig verwonden. Het WNF helpt bij dit soort patrouilles.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor