Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Poppenorchisplant heeft goed jaar in Nederland

2 apr 2014
  •  
leestijd 1 minuten
Poppenorchis.jpg
Afgelopen maand stelden leden van Werkgroep Europese Orchideeën vast dat het aantal Poppenorchisplanten binnen de reeds bestaande populaties fors is toegenomen. Momenteel zijn er in Nederland drie groeiplaatsen van Poppenorchis bekend: één in Zeeland en twee in Zuid-Limburg. Op de laatst ontdekte groeiplaats in Zuid-Limburg is het aantal exemplaren sinds 2012 toegenomen van twee naar negen. Ook de andere locaties laten een toename in aantal planten zien.   
Poppetje
Poppenorchis (Orchis anthropophora) dankt haar naam aan haar voorkomen: de bloemen zien er namelijk uit als een poppetje. Onze oosterburen noemen de soort ook wel Hängender Mensch of Ohnsporn. De laatste naam doet de soort meer eer aan. Poppenorchis heeft namelijk geen spoor, wat een onderscheidend kenmerk is van de soort ten opzichte van andere Nederlandse orchideeën. Een spoor is bij orchideeën vaak aanwezig als een zakvormig of dun buisje. Je vindt de spoor aan de achterzijde van de bloem. Sommige soorten bewaren nectar in hun spoor.
Ook een Poppenorchis gezien? Geef je waarnemingen door op Waarneming.nl .
Tekst en foto's: Mark Meijrink,  Werkgroep Europese Orchideeën
Lees het hele bericht op Natuurbericht.nl

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.