Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Poolexpeditie Bernice Notenboom gestaakt

  •  
13-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
51 keer bekeken
  •  
bernice_noordpool_-_martin_hartley.jpg

© Fotograaf: Martin Hartley

Poolreiziger Bernice Notenboom heeft haar Arctic March klimaatexpeditie vandaag gedwongen moeten afbreken en is geëvacueerd. De loodzware expeditie, op ski’s van de geografische Noordpool naar Canada, moest op driekwart van de tocht door extreem weer en de zeer zwakke conditie van het ijs worden beëindigd. Het besluit is zorgvuldig afgewogen en viel tot grote teleurstelling van Notenboom en haar twee expeditieleden Martin Hartley (UK) en Eric Philips (AUS) die nog niet klaar waren en graag de moeilijkste laatste 188 km ook zelf hadden willen skiën.
Bernice en haar medereizigers werden overvallen door het bericht van de enige vliegtuigdienst in dit gebied, die aangaf dat het ijs te snel te dun werd en dat ze na 13 mei niemand meer van het ijs konden halen. Als er in de laatste 188 km dan iets mis gaat, ben je aangewezen op Canadese militairen, die dan bereid moeten zijn hun leven te wagen voor drie poolreizigers. Dat vonden Bernice Notenboom (NL), fotograaf Martin Hartley (UK) en gids Eric Philips (AUS) niet verantwoord. Nog geen vijf jaar geleden skiede Philips nog tot juni op het poolijs. Dat lijkt voorgoed verleden tijd. Het documenteren van de zichtbare gevolgen van klimaatverandering via de expeditie en de speelfilm waren juist de reden van de The Arctic March klimaatexpeditie.
Emotionele dag
Bernice gisteravond aan de telefoon: “We zijn er kapot van. Het is een emotionele dag voor ons alle drie. We hebben 550 km geskied en zijn nog zo’n 188 km van de kust. Zo dichtbij en zo ver weg. Het was een heel moeilijk besluit en het voelt alsof we gedwongen worden te vertrekken. Het betekent voor mij persoonlijk een bitter afscheid van de unieke, spectaculair mooie Noordpool, die absoluut bescherming verdient en waar we nog meer aandacht voor wilde vragen.”

Geen back up meer

De expeditieleden hadden nog voor twee weken voedsel. Dat was normaal genoeg geweest, maar de laatste week waren de weersomstandigheden zo extreem, dat er te weinig vooruitgang werd geboekt. Daarnaast bestaat de Noordpool uit drijvend ijs en werden de drie expeditieleden elke nacht door de extreme winden weer naar het noorden of het oosten teruggedreven, waardoor er netto nauwelijks vooruitgang was op sommige dagen. Dit was erg frustrerend. Een voedseldropping is ook riskant, met overal snelstromende rivieren en soms een soort meren van wel 10 km breed. Dus alles bij elkaar opgeteld, was het niet verantwoord door te gaan, zonder de back up van een vliegtuig dat je van het ijs kan halen bij calamiteiten of voedselgebrek.
Voor Vroege Vogels heeft ze meerdere malen verslag gedaan over haar expeditie:
Bron: Bernice Notenboom
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.