Vroege Vogels

Pony's en runderen worden van de Veluwe gehaald

  •    •  
11-02-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1463 keer bekeken
  •  
rund-jancograve

© JancoGrave

Ede laat de Veluwe bij Planken Wambuis niet langer begrazen door Sayaguesa-runderen en New Forest-pony's. Volgens de gemeente is het voor de natuur in het gebied met dennenbossen beter als natuurlijke grote grazers zoals edelherten en reeën hun gang gaan. Omdat natuurbeheerder Natuurmonumenten op Planken Wambuis wel runderen en pony's laat grazen, is donderdag een hek tussen beide gebieden geplaatst.

Begrazing

Ede hoopt dat plantensoorten als de boswilg en lijsterbes het beter gaan doen als de runderen en pony's niet meer rondlopen. Dat is goed voor de biodiversiteit op de Veluwe. Het terrein van Natuurmonumenten is meer open met gras en hei. Daar is begrazing juist wel goed, omdat dat landschap open en schraal moet blijven.

Het hek zorgt er volgens Ede ook voor dat mensen in het populaire wandelgebied niet meer overal door kunnen lopen. Daardoor hebben vogels als de nachtzwaluw, de veldleeuwerik en de zwarte specht minder last van verstoring. Herten en reeën kunnen makkelijk over het hek heen springen. Voor mensen zijn er op sommige plekken doorgangen gemaakt.

Bron: ANP

Meer over:

veluwe
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.