NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Poll: wel of geen vlees eten?

19 jan 2016
  •  
leestijd 2 minuten
Vegan_patties_with_potatoes_and_salad.jpg
De laatste jaren ligt het eten van vlees onder vuur. De vleesindustrie is niet echt milieu- en diervriendelijk. Daardoor worden mensen steeds flexibeler in het eten van vlees. De vegetariër bestaat al langer en er lijken steeds meer veganisten te komen. Sinds kort bestaan er ook klimatariërs. Wij wilden graag weten wat voor type jij bent. Daarom eerst een uitleg van de types en daaronder de uitslag. 
Vleeseter
De vleeseter is gek op vlees. Hij eet het elke dag en het interesseert hem niet zo of het milieu- of diervriendelijk is. Hij geniet er van en kan zijn dagelijkse stukje vlees moeilijk loslaten. 
Flexitariër
De naam zegt het al. De flexitariër is een flexibele vleeseter. Hij eet drie of meer dagen per week geen vlees. Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat 55% van de Nederlanders dit doen. Ze kiezen alternatieven zoals vis, champignons of peulvruchten. 
Vegetariër  
De betekenis van een vegetariër kent iedereen wel. Hij eet geen vlees en vis. De meeste mensen die vegetariër zijn, eten wel andere dierlijke producten zoals kaas en eieren. Binnen deze groep zijn er ook mensen die bijvoorbeeld wel vis eten maar geen vlees. Dat zijn dan pescotariërs. Of mensen die er voor kiezen om alleen gevogelte te eten, heten pollotariërs.
Veganist
Een veganist eet en gebruikt niks wat van dieren afkomstig is. Hij eet geen vlees en vis, geen zuivelproducten. Maar ook geen producten met gelatine of honing. Daarnaast dragen ze vaak ook geen leer en wol. 
Klimatariër
De nieuwste in het rijtje: de klimatariër. De producten die hij eet hebben de aarde zo min mogelijk belast. Hij eet bijvoorbeeld liever kip dan rundvlees omdat kip minder belastend is voor het milieu. Of kiest bewust voor lokale producten om voor minder CO2-uitstoot te zorgen. 
Uitslag Poll
We hielden een poll onder onze bezoekers. In totaal aantal stemde 3833 mensen:
  • Vleeseter: 12.1% (464 stemmen)
  • Flexitariër: 48.3% (1851 stemmen)
  • Vegetariër: 23.1% (886 stemmen)
  • Veganist: 11.3% (434 stemmen)
  • Klimatariër: 5.2% (198 stemmen)

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.