NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

“Politiek holt al 50 jaar achter de feiten aan”

22 nov 2019
  •  
leestijd 1 minuten
Jaarboek Parl Gesch 2019

© Henny Radstaak

Verrassend is het misschien niet, maar het is wel een duidelijke conclusie in het deze week verschenen ‘Jaarboek Parlementaire Geschiedenis 2019’: vanaf het begin van de natuurbescherming tot en met de stikstofcrisis van nu: de politiek in Den Haag holt bij milieuproblemen vrijwel altijd achter de feiten aan. Het Jaarboek is een uitgave van het Centrum voor Parlementaire Geschiedenis van de Radboud Universiteit, met dit jaar als thema natuur, milieu en klimaat.

Naardermeer

Volgens Carla van Baalen, redacteur van het Jaarboek, is de redding van het Naardermeer een eeuw geleden tekenend voor het gebrek aan initiatief bij de overheid. De gemeente Amsterdam wilde er destijds een vuilstort van maken, maar natuurbeschermer Jac. P. Thijsse kwam in verzet en richtte, om het natuurgebied te redden, toen Natuurmonumenten op. De laatste jaren zijn het met name natuur- en milieuorganisaties die de politiek een duurzame kant op duwen of trekken, soms komt zelfs de rechter er aan te pas.

Traagheid

In de loop van de tijd is er dus weinig veranderd, zegt Van Baalen. “Het gaat nog altijd over de koopkrachtplaatjes en niet over de luchtkwaliteit”. De traagheid van de politiek komt ook tot uiting in het interview met Klaas Dijkhoff, fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. In het interview blijkt duidelijk het gebrek aan een duidelijke visie op het klimaat binnen de VVD: “we hadden bij de verkiezingen van 2017 geen panklare invulling van onze ideeën”.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.