Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Poep op het menu

  •  
16-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1217 keer bekeken
  •  
poep_eten.jpg
Het klinkt vies: poep opeten. Toch is er een aantal dieren die daar totaal geen problemen mee hebben. Het is zelfs nuttig, maar waarom doen ze dat? Maak kennis met een paar dieren die dit doen.
Vers van de pers
Hazen en konijnen eten plantaardig voedsel als gras en kruiden. Omdat deze vezels lastig zijn om te verteren, eten ze een deel van hun keutels op. Dit heeft eenzelfde soort functie als het herkauwen bij grote grazers. Tijdens de ‘eerste ronde’ legt het konijn een soort speciale keutels die afkomstig zijn uit de blinde darm. Deze keutels zijn rijk aan vitamines en mineralen, en worden direct uit de anus weer opgegeten. Vervolgens poept het konijn nog een keer en deze keutels eet hij niet op.
Vernietiging van bewijsmateriaal
Bij koolmezen komt het voor dat ze de poep van hun jongen opeten. Dit doen ze om de kwetsbare koolmeesjes te beschermen. Op deze manier kunnen vijanden als de gaai en de ekster, die wel een lekkere babykoolmees lusten, niet ruiken waar het nest zit. Wanneer er teveel wordt gepoept, eten de ouders het niet op, maar brengen ze het weg.
Mest als babyvoeding
Ook bij paarden komt het eten van mest regelmatig voor. Als een veulen de mest van de moeder opeet, ontwikkelt het dier een gezonde darmflora. Bij volwassen paarden is het juist niet goed als ze mest eten. Dit doen ze namelijk meestal omdat ze een tekort hebben in hun voeding of uit verveling.
Paarden_vrvogel1942
Konikpaarden ruiken aan mest
Fotograaf: vrvogel1942
Vegetarische mestkever
Aan zijn naam te zien is de voedselkeuze van dit diertje natuurlijk geen verrassing. De mestkever eet alleen mest van planteneters en nooit van vleeseters. Ze hebben een voorkeur voor mest van grazers als koeien of paarden, maar er zijn ook mestkevers met een sterke voorkeur voor slakkenpoep. Eet smakelijk!
Mestkever_noortjerussel
Mestkever hard aan het werk
Fotograaf: noortjerussel
Bronnen: Wikipedia, Zoogdiervereniging, Dier en Natuur Info, Merial, Horses.nl
- Wesseling, Monica. (2015). Kan een regenworm ook verzuipen?
- Bastin, M. Haan, N. (1992). Kijk op vogels om het huis. 1e druk. Baarn: Bosch & Keuning.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.