Vroege Vogels

'Poema' Winnie ontmaskerd

  •  
21-09-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
153 keer bekeken
  •  
vv_newsimg_300044.jpg
'Poema' Winnie lijkt definitief te zijn ontmaskerd. Het dier dat de afgelopen maanden de Veluwe in zijn greep hield, is geen poema maar een grote, verwilderde kat. Dat blijkt volgens bioloog Gerrit Jansen uit scherpe foto's die de Arnhemse natuurfotograaf Otto Faulhaber afgelopen maandag van het dier maakte en die dagblad de Gelderlander woensdag publiceerde.
Fotograaf Faulhaber zag Winnie, zoals het dier in de volksmond is gaan heten, maandag in een weiland aan de Hulhorstweg in Beekbergen. De fotograaf maakte vanaf circa 150 meter afstand foto's van Winnie. Het dier ving een mol of muis als prooi en speelde met een gewone huiskat. Faulhaber viel vooral het verschil in formaat tussen de twee katten op. Het dier is anderhalve keer zo groot als de huiskat.
Volgens veldbioloog Gerrit Jansen is Winnie een ,,gigantisch grote kat'', waarschijnlijk een kruising tussen een Europese boskat en een verwilderde huiskat. Het beest is 30 tot 40 centimeter hoog en 60 centimeter lang. Het is gegarandeerd een kater. De staart meet nog eens twintig tot dertig centimeter. De Europese boskat komt hoofdzakelijk in Oost-Europa voor, maar duikt een enkele keer wel eens in Nederland op.
In dierentuin Burgers Zoo in Arnhem bevestigt bioloog Marc Damen dat het dier op de foto een verwilderde kat is. Daarvan leven er tientallen op de Veluwe. ,,Het kan zelfs zo zijn dat het Winnie helemaal niet is.'' Desalniettemin gelooft Damen absoluut niet dat er poema op de Veluwe rondstruint. ,,Ik heb nog steeds geen enkel bewijs gezien'', aldus de bioloog.
De gemeente Apeldoorn, waar de katachtige drie maanden geleden voor het eerst opdook, sluit niet uit dat de verwilderde kat op de foto inderdaad Winnie is. De gemeente wijst er wel op dat de beschrijvingen van het dier nogal uiteenlopen. ,,Sommige getuigen maakten melding van een aanmerkelijk groter dier'', aldus een woordvoerder. Vast staat wel dat de meeste waarnemingen afkomstig zijn uit de omgeving van Beekbergen.
De gemeente wil de foto's van Faulhaber eerst vergelijken met eerder gemaakt beeldmateriaal. Stichting Pantera maakte al onscherpe foto's van het dier.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.