Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Pluimvoetbij graaft gat | Zelf Geschoten

  •  
22-09-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
423 keer bekeken
  •  

Een bezige bij! Deze pluimvoetbij is een hol aan het graven. De hoofdingang van dit hol kan wel een meter lang worden, en de bij graaft zijtunnels waar speciale kamers zijn voor de eitjes. Gefilmd door Marcel Jansen in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Nesten graven

De vrouwelijke exemplaren van deze grote bijensoort hebben felgele pluimen aan hun achterpoten. Die lange haartjes dienen als hulpmiddel voor twee belangrijke bezigheden van de pluimvoetbij. De eerste is graven. De pluimvoetbij graaft nesten in zanderige grond. De hoofdingang kan 30 tot wel 110 centimeter diep zijn, met zijtunnels waar de broedcellen gemaakt worden.

pluimvoetbij.jpg

© Fotograaf: JoseeMH

Stuifmeel vervoeren

De harige pluimen zijn ook handig om grote hoeveelheden stuifmeel te vervoeren. De bijensoort vliegt 's ochtends naar gele composieten om stuifmeel te verzamelen. Op een zonnige dag maakt het vrouwtje zes tot acht vluchten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.