Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Pluimveeslachterij mag niet meer op hoge snelheid slachten

  •  
19-05-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
134 keer bekeken
  •  
kippen

© kippen, bron: pixabay

Een Limburgse pluimveeslachterij mag van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voorlopig niet meer op hoge snelheid slachten. Ook wordt het slachthuis onder verscherpt toezicht geplaatst, nadat de waakhond er de afgelopen maanden verschillende overtredingen op het gebied van hygiëne en dierenwelzijn had vastgesteld.

Corrigerende maatregelen

Volgens de NVWA werden er onder meer dieren tegen elkaar aangedrukt tijdens het uitladen van de vervoerscontainers, omdat het slachthuis niet controleerde of de openingen waardoor de kuikens de containers verlaten wel open waren. De NVWA paste naar eigen zeggen corrigerende maatregelen toe en schreef rapporten van bevindingen, maar desondanks bleek het bedrijf niet in staat het "bedrijfsproces" structureel te verbeteren.

Slachthuizen die op hoge snelheid slachten hebben daar een specifieke toestemming voor nodig, waarbij er extra strenge eisen gelden om het dierenwelzijn en de hygiëne te waarborgen, geeft de NVWA aan. Het Limburgse slachthuis mocht 7500 vleeskuikens per uur slachten, maar door de schorsing valt het bedrijf nu terug naar de algemene maximale slachtsnelheid van 6000 vleeskuikens per uur.

Op hoge snelheid slachten

Het slachthuis krijgt vijf maanden de tijd om verbeteringen door te voeren, waarbij het in een aaneensluitende periode van drie maanden moet voldoen aan de eisen om op hogere snelheid te mogen slachten. Als dit niet lukt, wordt de toestemming om op hoge snelheid te mogen slachten definitief ingetrokken. Ook kan de erkenning van het bedrijf worden geschorst, wat betekent dat het bedrijf niet meer mag slachten.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.