Vroege Vogels

Pluimveesector hokt dieren op

  •  
05-02-2007
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_175817.jpg
Pluimveehouders in heel het land moesten dit weekeinde hun dieren ophokken, omdat het ministerie van Landbouw zaterdag een afschermplicht voor pluimvee afkondigde. Volgens de Algemene Inspectiedienst bleek zondag dat pluimveehouders zich goed aan deze plicht houden.
De maatregel werd genomen naar aanleiding van een uitbraak van vogelgriep op een kalkoenfarm in Suffolk, in het oosten van Engeland. Het gaat om het voor mensen levensgevaarlijke virus H5N1, dat de afgelopen twee weken ook in Hongarije werd geconstateerd. Het bedrijf in Suffolk geldt als een van de grootste pluimveehouderijen in Europa. In het weekeinde werden de 160.000 kalkoenen op de pluimveehouderij geslacht.
De afschermplicht ofwel ophokplicht houdt in dat pluimveehouders hun vogels in afgeschermde hokken moeten houden. Ingeënte dieren mogen buiten blijven, maar moeten wel onder een afdak worden gevoerd.
De Inspectiedienst richtte zich zondag op bedrijven met 'een vrije uitloop', zoals bijvoorbeeld scharrelkippen die hebben. Slechts één van de zestig bedrijven die de dienst bezocht bleek het pluimvee nog niet te hebben opgehokt.
Maandag zijn de hobbyhouders aan de beurt voor controle. Hobbypluimveehouders, verenigd in de NWPP, vinden echter dat zij moeten worden gevrijwaard van de ophokplicht. ,,De kans dat hobbydieren met het virus in aanraking komen is klein en als ze er al mee in aanraking zijn geweest, is de kans op verspreiding nihil'', aldus voorzitter Westendorp.
Pluimveehouders in overtreding krijgen een dwangsom van 1000 euro per dag aangezegd. Ze hebben dan nog drie dagen de tijd om hun pluimvee binnen te halen. Is het na die termijn nog niet geregeld, dan moeten ze betalen. Hobbypluimveehouders wacht in dat geval een boete van 100 euro per dag.
De laatste keer dat de ophokplicht in Nederland van kracht was, was in de periode september-november vorig jaar. Toen zijn er geen overtredingen geconstateerd bij professionele bedrijven, aldus de woordvoerder. De Nederlandse pluimveehouderij concentreert zich in de Gelderse Vallei, in Noord-Brabant en Limburg.
Bron:ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.