Vroege Vogels

Pluimvee afschermen tijdens de voorjaars vogeltrek

  •  
05-03-2007
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_169590.jpg
Commerciële pluimveehouders moeten vanaf woensdag hun kippen, kalkoenen en ander pluimvee afschermen om te voorkomen dat de dieren tijdens de voorjaarstrek in contact komen met wilde vogels die het vogelgriepvirus bij zich kunnen dragen.
Het ministerie van Landbouw maakte de maatregel maandag bekend. De pluimveehouders hebben de keuze tussen hun dieren naar binnen halen (op te hokken) of ze buiten te laten onder en achter speciale constructies. ,,Daarmee wordt de mogelijkheid gecreëerd om beperkte uitloop te houden waardoor problemen op welzijnsgebied kunnen worden voorkomen'', aldus het ministerie.
De ophokplicht was ook begin februari al twee weken van kracht, nadat in Engeland de ook voor mensen gevaarlijke H5N1-variant van de vogelgriep was aangetroffen.
Anders dan in voorgaande jaren geldt de afschermplicht vanaf woensdag alleen voor commercieel gehouden gevogelte. Pas als er risicovolle vogelgriepuitbraken in Europa zijn of besmette vogels worden gevonden langs de trekroutes naar Nederland moeten ook de hobbyboeren hun pluimvee afschermen of ophokken.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.