Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Ga mee ploggen

  •  
14-06-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ploggen
Tijdens het hardlopen afval rapen, dat heet met een mooi woord ‘ploggen’. Het is een samenvoeging van het Zweede ‘plocka’ dat rapen beteken, en joggen. Ploggen lijkt een trend te worden die langzamerhand de hele wereld verovert. Maar hoe nieuw is dit ploggen eigenlijk?
Elf jaar geleden liep Nico van Paridon al rennend en rapend rondjes  op de Bussumer hei, omdat hij zich ergerde aan al de rotzooi die er lag. Destijds liep hij vrijwel alleen; tegenwoordig zien we wel vaker hardlopers met een vuilniszaak hun rondjes maken. Erik Wierstra uit IJsselstein is zo’n hardloper, die maandelijks met een paar vrienden gaat ploggen in zijn stad. Uitgerust met plastic handschoenen en een paar vuilniszakken nemen ze al het afval dat ze tegenkomen mee en integreren dit in hun hardlooptraining.
Wil jij ook afval op straat en in de natuur verminderen? Kies een van de volgende opties:
  • Trashdating: verzamel afval en leer ondertussen nieuwe mensen kennen.
  • Troeptrimmen: op deze website vind je tips over hoe je op een sportieve manier zwerfafval op kan ruimen.
  • Plogging Amsterdam: Op deze Facebookpagina staan verschillende evenementen van mensen die een rondje gaan ploggen in de buurt van Amsterdam.

Meer over:

ploggen,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar