Vroege Vogels

Jacht op fazant, haas, houtduif en wilde eend blijft toegestaan.

  •    •  
22-04-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
2191 keer bekeken
  •  
Wilde eend met jongen_Jelle de Jong

© Jelle de Jong

Deze week kondigde Minister van der Wal voor Natuur en Stikstof aan dat de jacht op de wilde eend, houtduif, fazant en de haas in het overgrote deel van onze provincies is toegestaan. De enige diersoort op de wildlijst die dit jaar niet bejaagd mag worden is het konijn. Natuurorganisaties zijn verbaasd over deze plannen, want het gaat met al deze soorten slecht in Nederland. 

haas_paulvanEck

© Fotograaf paulvanEck

Onderzoek

In februari 2021 nam de Tweede Kamer in meerderheid een motie aan om de plezierjacht op de haas en het konijn te verbieden. Reden voor de motie was de kwetsbare staat waarin deze dieren verkeren. Toenmalige minister van Landbouw Carola Schouten besloot om opnieuw onderzoek te laten verrichten naar de staat waarin alle vijf de dieren van de jachtlijst verkeren. Naast de haas en het konijn zijn dat de fazant, de wilde eend en de houtduif. Het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de Wageningen Universiteit en SOVON Vogelonderzoek Nederland, kwam in februari van dit jaar uit.

Kerst_fazant_karelbuitenkam

© Fotograaf:karelbuitenkam

Staat van instandhouding

Alle vijf de dieren blijken een ongunstige staat van instandhouding te hebben. Dat houdt in dat bij deze dieren de populaties van deze soorten, soms sterk, afneemt. De Wet natuurbescherming bepaalt dat de jacht niet wordt geopend op soorten waarvan de staat van instandhouding in het geding is. Ondanks de slechte staat van instandhouding, wil de minister de jacht op fazant, houtduif en wilde eend voorlopig niet sluiten. De minister wil een gebiedsgerichte aanpak met maatregelen voor het herstel van populaties in gebieden waar het minder goed gaat. Voor fazant, houtduif en wilde eend wil de minister eerst meer inzicht krijgen op provinciaal niveau.

Houtduif_HarryH

Houtduif

© Houtduif - Fotograaf HarryH

Kamervragen

Naar aanleiding van de plannen van de minister heeft Frank Wassenberg van de PvDD kamervragen gesteld: “De minister wil per provincies afspreken of er wel of niet op een soort gejaagd mag worden. Ik snap dat niet. Het gaat landelijk slecht met de soorten op de lijst van vrij bejaagbare soorten, en inderdaad zal het in sommige streken nog dramatischer gesteld zijn dan in andere streken. Populaties nemen nu eenmaal niet overal in exact hetzelfde tempo af. Maar overal gaat het slecht. En nu zegt de minister: "Aalleen als het ergens bijzonder slecht gaat met een soort, zullen we de jacht in de betreffende provincie verbieden. Maar we zouden juist moeten willen dat de soorten vooruitgaan! En dan is jacht absoluut niet uit te leggen, zelfs niet als jacht niet de eerste oorzaak van de achteruitgang is. Jacht helpt de soort alleen verder achteruit! Voor een soort is het altijd beter om een dier niet te schieten dan om het wel te schieten!”

Naast de vragen over de jacht, verbaasde Frank Wassenberg zich ook over het feit dat dat de Jagersvereniging eerder inzage kreeg in de onderzoeken voordat de Kamer werd ingelicht: “Merkwaardig genoeg gaf de minister de jagers voorinzage voordat de gegevens met de Kamer en met de pers gedeeld werden en de jagers kregen ook een persoonlijk gesprek met de minister. Daar hebben ze het kennelijk voor elkaar gekregen dat de minister alleen de plezierjacht op het konijn landelijk zou stilleggen en op de haas in 3 provincies.”

Konijn

© Anna-Toos van den Heuvel

Meer over:

fazant, haas, konijn, jacht
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (4)

mr. Natuur
mr. Natuur26 apr. 2022 - 6:11

Met dank aan de VVD! Hoe kun je nu nog, met de wetenschap dat het zo slecht gaat met deze dieren, op ze blijven jagen. Het is natuurlijk ook niet voor niks dat Nederland de klimaatdoelen niet gaat halen in 2030. Ook de jagersvereniging gaat hier natuurlijk niet vrijuit. Ik hoop dat er binnenkort een petitie wordt opgestart en aangeboden in Den Haag.

schilderes
schilderes25 apr. 2022 - 14:05

Hoe kun je nog vertrouwen hebben in deze laatste regeringen met hun ministers? Het is toch om je de haren uit het hoofd te trekken: plezierjacht...... Als de mens maar plezíer! heeft. Waarom komen mensen die plezier hebben in levende dieren altijd op de laatste plaats? Of arme mensen? Of mensen in de zorgverlening? Of mensen die het groene willen? (ik moest wel lachen om de beschrijving van Schouten hieronder: helemaal mee eens en wat een ontzettend onbetrouwbaar brrr,....type, net zoals de rest van de zittenden: altijd komt het eigen hachje vóór.)

knibb_49
knibb_4925 apr. 2022 - 11:15

Ja, ik wil iets kwijt!! Want de vorige minister op dit belangrijke onderwerp, modepop minister uitstel Carola Schouten wilde ook al niet dat de plezierjacht op de haas en andere dieren zou stoppen!! Ze deed onderzoek herinner ik mij nog zoals zo dikwijls uit haar zuinige mondje kwam. Nu had de nieuwe minsister de kans om alsnog de kraan dicht te draaien en een lans te breken voor onze natuur, de weinige 'gewone' natuurdieren die we nog af en toe kunnen waarnemen te beschermen tegen de lobby van plezierjagers, de elite, want wie anders kan een jachtakte en een duur geweer kopen?? Bizar en verwerpelijk wat deze meneer gaat doen, weg met Kabinaet 4 van Rutte.

johcor10
johcor1025 apr. 2022 - 10:59

"Plezier" jacht, we kennen dit type vaartuig waarin plezierzoekers zich op het water verplaatsen. Daar is niets op tegen, tenzij vaarders kwetsbare waterstromen en oevers beschadigen of afval overboord kieperen. Maar, "plezierjacht" op konijnen, hazen, fazanten, herten, wilde eenden en noem maar op, hoe is het mogelijk dat er nog "plezier" beleefd wordt aan het doden van onze steeds kwetsbaarder levende natuur. Er is iets helemaal mis met je als je "plezier" beleeft aan het vernietigen van al die steeds schaarser wordende levende have. Dat kan gewoon niet meer. Kom tot bezinning voor het echt te laat is!

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.