Vroege Vogels

Pleidooi voor vloedmerken

  •  
14-11-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
_K7_1413.jpg
Op het strand en aan de Waddenkust zie je overal vloedmerken, randen aanspoelsels uit zee. Volgens Gerhard Cadée zijn het hele bijzondere levensgemeenschappen vol gespecialiseerde diertjes. Maar helaas: de beheerders houden er niet van en ruimen ze op voor de strandgasten komen...
Algen vormen de belangrijkste component van de vloedmerken, naast allerlei zeedieren als kwallen en weekdieren en menselijk afval. Een hele gemeenschap vindt hier alles om zijn levenscyclus te voltooien. Door het opruimen verdwijnt het leefgebied van vele soorten.
Als een vloedmerk op het strand komt te liggen begint meteen een afbraakproces door bacteriën en schimmels. Strandvlooien zijn ook direct ter plaatse om de algen te consumeren evenals mijten en springstaarten die de bacteriën en schimmels weer eten. Rovers als kevers en spinnen profiteren van de aanwezigheid van deze kleine diertjes. Vogels zoeken de vloedmerk af op zoek naar de wat grotere diertjes om op te eten. Ook de in het zand levende wormen profiteren van organisch materiaal (plankton) dat de zee aanvoert.
Gerhard Cadée van het NIOZ breekt een lans voor deze vloedmerken. Aan de Waddenkust van Texel neemt hij ons mee op vloedmerkonderzoek.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.