Platform grensoverschrijdende bio-energie komt met voorstellen
• 29-06-2007
• leestijd 2 minuten
Op 25 juni hebben tijdens een werkconferentie 60 organisaties uit bedrijfsleven, onderzoek en onderwijs tien kansrijke bio-energie thema's benoemd die zij gaan uitwerken tot projecten. De conferentie werd voor de tweede maal georganiseerd.. Het EZ-programma Pieken in de Delta, dat inzet op bio-energie in de regio Zuid West en Interreg IV kunnen de projecten een financieel steuntje in de rug bieden.
De bedrijven BOM, REWIN, SPK en VITO nemen het voortouw om de geopperde projectideeën met de bedrijven en kennisinstellingen verder uit te werken. Begin volgend jaar worden naar verwachting de eerste resultaten gepresenteerd, tijdens een volgende werkconferentie van het Platform Grensoverschrijdende Bio-Energie.
Aan de werkconferentie bij het havenschap in Moerdijk namen diverse partijen deel uit Vlaanderen (waaronder de Antwerpse Kempen), West Brabant en Zeeland. Deelnemers zijn afkomstig uit het bedrijfsleven, het onderwijs en het onderzoeksveld.
Voorbeelden van projectideeën:
- Haalbaarheidsstudie voor de realisatie van een
Energieconversiepark, waar een divers aanbod van grondstoffen en reststromen in een symbiotisch geheel van apparaten en bedrijven wordt verwerkt tot warmte, elektriciteit, gas en natuurlijke chemische producten.
- Clustering van biobrandstofbedrijven aan één
technologieleverancier: vormen van een cluster van bedrijven in Nederland en Vlaanderen die biodiesel (willen) produceren uit vetten of gebruikte oliën. Deze bedrijven gaan samen op zoek naar leverancier van technologie/apparatuur.
- Diverse ideeën op het gebied van mestverwerking:
1. het realiseren van een proefveld waar aangetoond kan worden dat zonder kunstmest ten eerste lekkere producten te kweken/telen zijn, ten tweede geen grondwaterverontreiniging optreedt, ten derde de CO2-balans positiever is dan bij gebruik van kunstmest, en ten vierde de balans van mineralen in de grond verbetert. 2. het leveren van 'mest op maat' aan Azië en Zuid-Amerika om de mineralenbalans in de wereld te herstellen.
Bron: ANP