Vroege Vogels

Plasticproductie slurpt bijna de helft van Nederlands industrieel gasverbruik op

  •  
28-09-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
950 keer bekeken
  •  
plastic

© Pixabay

47% van het gas en 69% van de olie van de totale Nederlandse industrie gaat naar plastics. In Europa als geheel wordt 9% van het gas en 8% van de olie voor plastics gebruikt. Dit blijkt uit een rapport dat de organisaties Break Free From Plastic (BFFP) en het Center for International Environmental Law (CIEL) bekendmaken.

Zo gaat van alle plastic productie 40,5 procent naar plastic wegwerpverpakkingen. Veel van die wegwerpverpakkingen zijn overbodig of vervangbaar. Ze komen ook te vaak als zwerfvuil in het milieu terecht.

beverage-cups-g3acfaa236_1280

Plastic drinkbeker

© Pixabay

Focus op de consument 

Europese beleidsmakers kijken vooral naar de consument voor gasbesparing. Maar die focus zo eigenlijk moeten liggen op de plasticindustrie, met zijn hoge olie- en gasconsumptie. In het rapport schrijven BFFP en CIEL dat het effectiever is als de EU gaat verminderen in de energie-intensieve plastic productie. Dit bevordert ook de energie-onafhankelijkheid van Europa.

Verspilling 

"Plastics en petrochemie zijn de grootste industriële gebruikers van olie en gas in de EU," zegt Delphine Lévi Alvarès, Europees coördinator van de beweging BFFL. "Terwijl gezinnen en kleine bedrijven worden geconfronteerd met torenhoge energierekeningen, verspilt de petrochemische industrie schaarse middelen aan de productie van onnodig plastic voor eenmalig gebruik, en wakkert zo de energiecrisis in de EU aan".

Kraan dichtdraaien

Directeur Rob Buurman van milieuorganisatie Recycling Netwerk Benelux reageert: "Dit rapport wijst erop dat de plastic industrie een veel groter aandeel  heeft in het olie- en gasgebruik dan we ooit konden denken. We vragen dat de Europese en nationale overheden meteen actie ondernemen om die kraan dicht te draaien". 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.